Kim vraj absolvoval operáciu členkov

Severokórejský vodca Kim Čong-un, ktorý sa už takmer mesiac neobjavil na verejnosti, sa údajne zotavuje po operácii oboch členkov. Uviedol to najväčší juhokórejský denník Čoson ilbo.

30.09.2014 17:05
KĽDR, Kim Čong-un Foto:
Líder Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-un.
debata (4)

Skutočnosť, že mladý vodca KĽDR trpí zdravotnými problémami, priznali prekvapivo minulý týždeň severokórejské štátne médiá. Vo štvrtok odvysielali dokumentárny program, v ktorom sú viditeľné jeho problémy s chôdzou. Odborníci vzhľadom na obezitu a nie práve striedmy jedálniček špekulovali, že diktátora pravdepodobne trápi dna.

V utorok však juhokórejský denník Čoson ilbo s odvolaním sa na nemenovaný zdroj juhokórejskej rozviedky napísal, že Kim si zlomil oba členky a v polovici septembra podstúpil operáciu v severokórejskej metropole Pchjongjang. Svetové médiá však upozornili, že správu nebolo možné spoľahlivo overiť.

Juhokórejský denník sa vo svojom článku odvoláva na svedka, ktorý nedávno KĽDR navštívil. Podľa neho Kim absolvoval operáciu v špičkovom zdravotníckom zariadení pre vysokých predstaviteľov komunistickej strany. Dokazuje to vraj aj zvýšená bezpečnosť tohto zariadenia a početné návštevy najvyšších severokórejských činiteľov v nemocnici.

Zdroj juhokórejskej rozviedky spresnil, že Kim si pôvodne v lete vymkol členok počas návštevy vojenských základní a tovární a zranenie sa zhoršilo, keď sa neliečil. K poraneniu mohla prispieť obezita a fakt, že nosí topánky so silnými podrážkami, aby vyzeral vyššie.

„Samotná dna“ by podľa predstaviteľa juhokórejskej rozviedky Kima neodradila od účasti na mimoriadnom zasadnutí severokórejského parlamentu, na ktoré sa minulý štvrtok prekvapivo tiež nedostavil.

Kima naposledy videli na verejnosti 3. septembra, kedy spolu s manželkou navštívil koncert. Predtým si pritom severokórejský vodca značne užíval pozornosť médií, keď sa takmer denne nechával filmovať a fotografovať „v teréne“ pri návštevách v rôznych továrňach, poľnohospodárskych družstvách či s vojenskými jednotkami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un