Experti V4 na europolitiku poslali do Bruselu otvorený list

Experti z Visegrádskej štvorky (V4) prišli s odporúčaniami pre lídrov Európskej únie. Skupina odborníkov na európsku politiku, poradcov a bývalých námestníkov ministrov zahraničných vecí krajín V4 poslala trojici najvyšších predstaviteľov EÚ otvorený list.

30.09.2014 20:55
debata (16)

Prvou z piatich hlavných oblastí, ktoré sú pre ďalší rozvoj V4 kľúčové, je podľa signatárov spoločná energetická politika. Napísanie listu bolo iniciatívou slovenského Inštitútu pre stredoeurópsku politiku (CEPI) a poľského think-tanku demosEuropa.

List experti adresovali novému predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi, novému prezidentovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi a predsedovi Európskeho parlamentu Martinovi Schulzovi. Obsahuje odporúčania, na čo by sa bruselské inštitúcie mali zamerať, aby v ďalšom desaťročí naplno využili potenciál stredoeurópskeho regiónu. Prínos štátov V4 môže byť podľa signatárov listu omnoho väčší, ak EÚ prejaví odhodlanie podporovať tie odvetvia, ktoré posunú región k ďalšej modernizácií.

Signatári listu identifikovali päť hlavných oblastí, ktoré by mali prispieť k rozvoju regiónu V4. Energetickú politiku považujú za neoddeliteľnú súčasť rastovej stratégie EÚ. Cieľom je dosiahnutie jedného energetického trhu, ktorý bude siahať od Baltického mora až k Jadranskému a do východného Stredomoria a nižšej závislosti na dodávkach z Ruskej federácie.

Signatári listu vyzývajú trojicu najvyšších predstaviteľov EÚ, aby urobili všetko pre úspech transformácie na Ukrajine a aby sa spolupráca s ukrajinskými úradmi stala ich osobnou ambíciou. Súčasne varujú, že pokrok v prístupových rokovaniach so štátmi západného Balkánu a posilnenie transformačného vplyvu EÚ v tomto regióne, by nemal zostať na okraji politickej agendy.

Pre štáty V4 je rovnako dôležitá podľa tvorcov listu digitalizácia a inovácia. Signatári v liste pripomínajú, že región výrazne prispel ku konkurencieschop­nosti celej EÚ, ale teraz musí prejsť na model rastu založený na inováciách. Pomôcť by tomu mal aj plán investovať doteraz nevídané prostriedky zo štrukturálnych fondov do výskumu a vývoja. S tým súvisí aj zaistenie lepšieho prístupu k financiám pre malé a stredne veľké podniky a vytvorenie vhodného finančného prostredia pre start-upy.

Stredoeurópski odborníci tiež zdôraznili potrebu viac rozvinúť cezhraničnú dopravnú infraštruktúru v regióne, aby sa odstránili medzery medzi jednotlivými národnými dopravnými sieťami. Pre štáty V4 je tiež zásadnou prioritou podporovať vnútorný trh a pripomínať, že voľný pohyb pracovnej sily je základným princípom jednotného trhu EÚ. Signatári vyzývajú vedúcich predstaviteľov EÚ, aby sa zastali tohto princípu pred členskými štátmi, ktoré zvaľujú svoje vnútorné problémy na mobilnú pracovnú silu z nových členských štátov.

Signatári by sa chceli stretnúť so všetkými troma adresátmi listu a priamo s nimi diskutovať o svojich odporúčaniach aj o výzvach, ktoré EÚ čakajú.

Otvorený list podpísali predsedníčka Výboru pre ústavné veci Európskeho parlamentu a bývalá komisárka pre regionálnu politiku Danuta Hübner, hlavná poradkyňa predsedu vlády Maďarska pre zahraničnú politiku Réka Szemerkényi, bývalý štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Milan Ježovica, vedúci redaktor The Economist a spolupracovník CEPI z Londýna Edward Lucas, vedúci Centra výskumu a vzdelávania z Erste Group Bank AG z Viedne Rainer Münz, výkonný riaditeľ Inštitútu pre stredoeurópsku politiku (CEPI) Milan Nič, bývalý prvý námestník ministra zahraničných vecí ČR Jiří Schneider a prezident demosEuropa – Centra pre európsku stratégiu vo Varšave Paweł Świeboda.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #V4