V USA je možno viac ľudí nakazených ebolou

Prvý zistený pacient trpiaci ebolou v Spojených štátoch sa začal liečiť až šesť dní po návrate zo západnej Afriky a mohol do tej doby nakaziť vírusom niektorých členov rodiny a ďalšie osoby.

01.10.2014 08:47
debata (3)

Uviedol to v noci na stredu šéf amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Je však presvedčený, že sa smrteľná choroba v krajine nerozšíri. O situácii podľa agentúry Reuters informoval osobne prezidenta Baracka Obamu.

„Je určite možné, že u niekoho, kto bol v kontakte s touto osobou, sa môže v najbližších týždňoch objaviť ebola. Nepochybujem ale o tom, že zabránime jej šíreniu po Spojených štátoch,“ povedal podľa Reuters na tlačovej konferencii riaditeľ CDC Thomas Frieden.

Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb v utorok oznámilo, že od nedele je v Dallase v štáte Texas hospitalizovaný muž nakazený ebolou, ktorý nedávno žil v Libérii. Táto západoafrická krajina patrí ku krajinám najviac postihnutým touto vírusovou chorobou.

Pacient liečený v Texase je možno nielen prvým nakazeným ebolou v USA, ale aj prvým prípadom tejto choroby mimo územia Afriky, povedal podľa agentúry AFP Frieden novinárom.

USA už skôr evakuovali do vlasti troch svojich občanov, ktorí sa počas terajšej epidémie eboly nakazili v západnej Afrike a začali sa tam liečiť.

Chorobe v troch najpostihnutejších krajinách – Guinei, Sierra Leone a Libérii – podľahlo už vyše 3000 ľudí. Podľa utorkovej správy fondu UNICEF pribudlo v dôsledku epidémie tiež značné množstvo sirôt. Jedného alebo oboch rodičov stratilo vraj okolo 3700 detí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ebola