Otvorí Vatikán náruč rozvedeným?

Len nedávno zosobášil slobodnú matku, snúbenca so skúsenosťou z predchádzajúceho manželstva aj páry, ktoré spolu žili "v hriechu".

01.10.2014 08:59
svadba, Vatikán Foto: ,
Sara Pisanová a Danilo Spagnoli boli jedným z dvadsiatich párov, ktoré v polovici septembra v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne zosobášil pápež František. Medzi snúbencami bola slobodná matka, muž so skúsenosťou z predchádzajúceho manželstva aj páry, ktoré spolu partnersky žili už pred svadbou.
debata (7)

Pápeža Františka od nadchádzajúcej nedele čaká ďalšia ťažká skúška pri búraní tabu. Vo Vatikáne sa začne mimoriadna biskupská synoda o rodine, na ktorej sa očakáva tvrdý zápas o postoj katolíckej cirkvi k rozvedeným veriacim.

Nejde o to, že by sa cirkev chystala vzdať svojho učenia o tradičnej rodine a nerozlučnosti manželstva. Diskusia sa rozprúdila okolo na prvý pohľad oveľa menej háklivej témy, ktorá však trápi milióny ľudí na celom svete. Reč je o tom, či majú kňazi naďalej odopierať sviatosť prijímania rozvedeným a znova zosobášeným veriacim.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Pápeža na nich!

Pápež svoj postoj k tejto otázke dal už dostatočne jasne najavo. Keď mu na jar jedna Argentínčanka napísala, že jej kňaz odmietol udeliť sväté prijímanie, lebo uzavrela občiansky sobáš s rozvedeným mužom, zatelefonoval jej a poradil, aby si po eucharistiu zašla do iného kostola. „Niektorí kňazi sú pápežskejší ako pápež,“ citovali ho argentínske médiá.

František už začiatkom tohto roku poveril nemeckého kardinála Waltera Kaspera, aby vypracoval návrh na ústretovejší prístup k veriacim, ktorým sa rozpadlo manželstvo. „Cirkev môže nájsť nový spôsob, ako rozvedeným, ktorí znova uzavrú manželstvo, po nejakom časovom období povoliť prístup k sviatostiam,“ odporučil Kasper.

V konzervatívnych kruhoch cirkvi takýto liberálnejší prístup narazil na tvrdý odpor. Pätica katolíckych kardinálov, v ktorej sú vplyvné osobnosti ako prefekt Kongregácie pre náuku viery Gerhard Ludwig Müller, ktorého úrad má strážiť čistotu cirkvi, prefekt najvyššieho tribunálu Raymond Leo Burke či bolonský kardinál Carlo Caffarra, sa odhodlala svoj protest demonštratívne vyjadriť v knihe esejí, ktorá dnes, iba päť dní pred začiatkom synody, vychádza súbežne v piatich krajinách sveta. Kardinála Kaspera starostlivo načasovaný útok prekvapil. „Nepamätám si podobnú situáciu, že by piati kardináli takýmto organizovaným spôsobom napísali takúto knihu. To je spôsob, ako postupujú politici, ale cirkev by sa takto správať nemala,“ povedal pre argentínsky denník La¤Nación. Sporov na synode sa však neobáva. „Žijeme v otvorenej a pluralitnej spoločnosti a pre cirkev sú prospešné otvorené diskusie. Je to dobré aj pre obraz cirkvi, pretože uzavretá cirkev nie je zdravá,“ tvrdí Kasper. Pri debatách o manželstve a rodine však cirkevným hodnostárom naďalej radí načúvať ľuďom, aký je ich skutočný život. „Nemôžete za nich rozhodovať len z vrcholu cirkevnej hierarchie,“ dodáva.

Zostavovateľ práve vychádzajúcej zbierky esejí, rímsky profesor teológie Roberto Dodaro, kardinála Kaspera obviňuje z presadzovania „pseudomilosrden­stva“, ktoré by priviedlo cirkev k tomu, aby k znovuzosobášeným rozvedeným pristupovala, akoby boli v „druhotriednom manželstve“. „Ako by ste sa cítili, keby vám povedali: Vaše druhé manželstvo tolerujeme, ale neuznávame?“ cituje ho denník Guardian. „Katolícka cirkev neuznáva rozvody, čiže títo jednotlivci sú v očiach Ježiša Krista stále zosobášení s pôvodnými partnermi,“ dodal.

Podľa Kaspera však kritikom zmeny prístupu k rozvedeným veriacim prekáža najmä to, aby nešlo iba o začiatok prevratných reforiem. „Obávajú sa dominového efektu, že keď sa jedna vec zmení, všetko sa zrúti,“ povedal kardinál na adresu konzervatívnych kolegov.

Bolonský kardinál Carlo Caffarra, spoluautor knihy esejí a jeden z očakávaných kľúčových účastníkov nadchádzajúcej synody, tieto obavy ani netají. Udeľovanie sviatosti prijímania pre katolíkov „žijúcich v netradičných zväzkoch odstráni chrbtovú kosť učenia cirkvi o sexualite“, cituje ho denník Wall Street Journal, pričom kardinál spresnil, že má na mysli aj kategorický zákaz mimomanželských sexuálnych stykov a homosexuálnych stykov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #manželstvo #rozvod