Povstalci: Moskva nás zle pochopila. V nájdenom hrobe nie sú stovky mŕtvol

Chyba v komunikácii s krajanmi na východe Ukrajiny priviedla do nepríjemnej situácie ruské ministerstvo zahraničných vecí. Jeho šéf Sergej Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve obvinil západné štáty, že zatajili informácie o štyristo ľuďoch pochovaných v masovom hrobe pri Donecku.

01.10.2014 13:32
Ukrajina, Doneck, Masový hrob Foto: ,
Členovia proruských povstalcov strážia nájdený masový hrob pri Donecku.
debata (228)

Líder povstalcov Andrej Purgin však medzitým túto informáciu poprel a vzal ju späť s tým, že ide o nedorozumenie: mŕtvych nebolo štyristo, ale deväť.

„Vyšetrovanie sa ešte len začína, upozornili sme na to Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), Radu Európy i OSN,“ povedal na tlačovej konferencii v Moskve Lavrov.

„Je to desivá tragédia, evidentne ide o vojnový zločin. Pri Donecku objavili až štyristo tiel. Očakávame, že západné metropoly tentokrát nezamlčia tieto do neba volajúce fakty,“ povedal ruský minister.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov... Foto: SITA/AP, John Minchillo
Sergej Lavrov Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzýval na tlačovej konferencii západné krajiny, aby priznali vojnový zločin, medzitým separatisti informácie o stovkách mŕtvych v masovom hrobe popreli.

Počas tlačovej konferencie však prišla z Donecka správa o tom, že Purginov tieto čísla dementoval.

Povstalci: Moskva nás zle pochopila

„Zle nás pochopili a začala sa šíriť chybná informácia,“ vyhlásil vicepremiér doneckej separatistickej vlády. Počet 400 mŕtvych sa podľa neho vzťahuje na celkové množstvo tiel, ktoré ležia v doneckých márniciach a ktoré zatiaľ neboli identifikované. Povstalci podľa Purgina požiadali Moskvu, aby im pomohla s analýzami DNA.

V obci pri Donecku, kde pred pár dňami našli hromadný hrob, ležalo podľa Purgina v skutočnosti deväť mŕtvych. Podľa neho vrahmi boli vojaci ukrajinskej armády. Piati mŕtvi mali byť príslušníkmi povstaleckých jednotiek, zvyšní štyria boli podľa Purgina civilisti.

228 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina #Sergej Lavrov #masový hrob