Poľská vláda bude za väčšiu vojenskú prítomnosť USA

Predsedníčka novej poľskej vlády Ewa Kopaczová dnes vo Varšave okrem iného vyhlásila, že jej kabinet bude usilovať o väčšiu vojenskú prítomnosť Spojených štátov v Poľsku a podporí uzavretie dohody o voľnom obchode medzi USA a Európskou úniou.

01.10.2014 14:16
Ewa Kopaczová Foto: ,
Poľská premiérka Ewa Kopaczová.
debata (46)

Podľa agentúry Reuters to povedala v parlamente, ktorý má večer hlasovať o vyslovení dôvery vláde.

Kopaczová v dopoludňajšom prejave, v ktorom poslancov zoznámila s hlavnými zámermi svojho tímu ministrov, tiež uviedla, že Poľsko by malo splniť kritériá pre zapojenie do eurozóny. Podľa jej presvedčenia by to pomohlo hospodárstvu krajiny.

Termín, keď by Poľsko malo prejsť na euro, premiérka nekonkretizovala. Avšak konštatovala, že pre jeho určenie bude postup zlepšovania ekonomiky a väčšia stabilita eurozóny.

„Pred odpoveďou na otázku týkajúcu sa kalendára prechodu na euro, si musíme položiť otázku inú: aká je situácia eurozóny a kam mieri,“ zdôraznila podľa agentúry AFP premiérka. Ak sa bude eurozóna posilňovať, potom by Poľsko podľa nej malo splniť všetky kritériá pre začlenenie, „čo by bolo v každom prípade dobré pre ekonomiku“.

„Pragmatickú politiku“ chce Kopaczová uplatňovať vo vzťahu k Ukrajine, poznamenala agentúra DPA. Považuje pritom za dôležitý spoločný postoj medzinárodného spoločenstva k tamojšiemu konfliktu.

Nová šéfka vlády v tejto súvislosti tiež dala najavo, že má v úmysle upevňovať pozíciu Poľska v Európskej únii a ďalej sa usilovať o vytvorenie takzvanej energetickej únie. „Nemôžeme sa uspokojiť so situáciou, že Poľsko a štáty tohto regiónu sú vydané na milosť a nemilosť dodávkam plynu,“ zdôraznila s narážkou na nebezpečenstvo, že Rusko by ako hlavný dodávateľ plynu najmä do stredoeurópskych krajín mohlo túto energetickú surovinu využiť kvôli ukrajinskej kríze ako nátlakový prostriedok.

Česká vláda dala už v máji najavo, že návrh Poľska na vznik energetickej únie jednoznačne podporuje. Určité výhrady vraj ale má k niektorým konkrétnym navrhovaným krokom.

Kopaczová v náčrte plánovaného postupu svojho kabinetu tiež uviedla, že má v úmysle viesť dialóg s občanmi. „Sme tu nie pre seba, ale pre občanov,“ vyhlásila. Prvým krokom má byť ochota konať. Možnosť realizovať tento zámer bude mať premiérka už čoskoro. V čase, keď hovorila k poslancom, demonštrovali pred parlamentom stovky baníkov kvôli hroziacej strate pracovných miest.

Kopaczová nastupuje do čela vlády po doterajšom premiérovi Donaldovi Tuskovi, ktorý odstúpil, pretože v decembri prevezme funkciu predsedu Európskej rady, ktorý je tiež označovaný ako prezident Európskej únie. Vládna koalícia Občianskej platformy (PO) Tuska a Kopaczovej s Poľskou ľudovou stranou (PSL) má v oboch komorách parlamentu nadpolovičnú väčšinu mandátov.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska únia #USA #Ewa Kopaczová