Ničenie sýrskych chemických zariadení sa začne už v októbri

Riaditeľ organizácie poverenej rozobratím sýrskych zariadení týkajúcich sa chemických zbraní uviedol, že práce by sa mali začať ešte v októbri a prvých dvanásť zariadení by malo zničených do konca novembra.

01.10.2014 21:02
debata

Príslušnú správu vedenie Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) zaslalo Bezpečnostnej rade OSN. Rada minulý rok schválila zničenie sýrskeho programu chemických zbraní, pričom na dohodu tamojší režim pristúpil pod hrozbou amerických náletov.

Spoločná misia OSN a OPCW uviedla, že odvoz sýrskych chemických zbraní bol dokončený a momentálne prebieha ich ničenie. Riaditeľ OPCW Ahmet Uzumcu povedal, že pokiaľ budú výbušniny na kontrolované detonácie a kontrakty na služby dodané načas, práce na ničení zariadení sa začnú ešte tento mesiac.

Vláda sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada pristúpila minulý rok na chemické odzbrojenie s cieľom odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom. Celkové množstvo deklarovaných látok dosahovalo 1 300 ton, ktoré budú zničené pod dohľadom OPCW. Rovnako sa majú zničiť všetky zariadenia na výrobu, výskum či uskladnenie chemických zbraní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane