Stoltenberg: Rusko je stále schopné destabilizovať Ukrajinu

Súčasné prímerie je dobrou príležitosťou na dosiahnutie mieru na východe Ukrajiny, Rusko však má stále moc destabilizovať túto krajinu. V stredu to povedal nový generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

01.10.2014 22:34
debata (44)

Rusko podľa neho porušuje na východe Ukrajiny medzinárodné zákony. Napriek tomu vyzval na kontštruktívne vzťahy s Moskvou, ktoré podľa neho nie sú v rozpore s budovaním silnejšej aliancie.

„Prímerie na Ukrajine je príležitosťou, no Rusko je stále schopné destabilizovať Ukrajinu,“ vyhlásil Stoltenberg v prvý deň nástupu do funkcie šéfa NATO.

Stoltenberg sa vyjadril aj k súčasnej situácii v Turecku, ktoré ohrozuje občianska vojna v Sýrii ako aj postup radikálnej skupiny Islamský štát v Iraku a Sýrii. NATO sa podľa neho postaví za Turecko a ochráni ho v prípade, že by došlo k útoku proti tejto členskej krajine.

Ako povedal, základnou povinnosťou aliancie je chrániť Turecko v rámci kolektívnej obrany a článku 5. „Tento článok použijeme, ak bude Turecko napadnuté,“ zdôraznil.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg #Ukrajina