V Odese do krvi "lustrovali" poslanca

Marginálnymi debilmi nazval ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov komando radikálov z Pravého sektora, ktorí v Odese v utorok do krvi zbili Nestora Šufriča, poslanca ukrajinského parlamentu za opozičnú Stranu regiónov.

02.10.2014 08:25
Nestor Šufrič Foto:
Členovia nacionalistického Pravého sektora zbili v utorok v Odese ukrajinského poslanca za opozičnú Stranu regiónov Nestora Šufriča (na snímke z videa).
debata (63)

„Ešte zopár rozbitých tvárí šufričovcov, zlynčovaných pilipišinovcov (poslanec parlamentu, ktorý skončil v kontajneri na odpadky – pozn. red.) a Európa sa obráti chrbtom k našej víťaznej revolúcii. Obavám sa, že aj Amerika,“ napísal minister na jednej zo sociálnych sietí. Podľa agentúry UNIAN dôvodom útoku nacionalistov bol lustračný zákon, proti ktorému je aj Šufrič. Po úderoch päsťami ho napokon ratoval jeden policajt a jeho dvojčlenná ochranka.

Útok na poslanca mal v stredu pokračovanie, keď líder Radikálnej strany Oleh Ľaško, Šufričov kolega z poslaneckých lavíc, odkázal ministrovi Avakovovi, že „on sám je debil“ a že ho „čoskoro vyhodíme na smetisko“. Podľa neho minister vnútra vraj nepochopil, že ľudia sa radikalizujú preto, lebo lustračný zákon nefunguje.

„Spoločnosť je pobúrená tým, že desiatky Janukovyčových prisluhovačov sa pokúšajú opäť dostať do parlamentu cez Blok Porošenka alebo ako nezávislí,“ tvrdil radikál, o ktorom vravia, že na ukrajinskej politickej scéne plní rovnakú úlohu „zlého muža“ ako Vladimir Žirinovskij v Rusku. Ani blízkosť Ľaška k Pravému sektoru ale neodradzuje časť ukrajinskej verejnosti. V najnovších prieskumoch verejnej mienky pred mimoriadnymi parlamentnými voľbami získava 8 až 11 percent hlasov čo je, aj keď s odstupom, po Bloku Porošenka (okolo 40 percent) druhé miesto.

„Preto dnes vlastenci lustrujú regionálov pomocou odpadkov a zajtra hodia do kontajnera aj Avakova a jemu podobných, ktorí po nástupe do funkcií zabudli, za čo bojoval Majdan,“ odkázal politický jastrab Ľaško druhému jastrabovi vo vláde premiéra Jaceňuka.

Samotný poslanec Šufrič po prevezení do nemocnice konštatoval, že incident len dokazuje, kto dnes vládne na Ukrajine vrátane Odesy. Väčšina politológov charakterizuje „ľudovú lustráciu“ ako návrat do stredoveku, keď moc davu je pripravená na čokoľvek. Na adresu „zaručene nezaručených“ tvrdení časti ukrajinských médií a politikov, že Šufrič si celý incident sám vopred zrežíroval, poslanec ironicky pre televíziu 112 Ukrajina vyhlásil: „Samozrejme, že som sa dohodol s Pravým sektorom, aby ma zmlátili. Ale veď je to úplná hlúposť. Čosi také môže vzniknúť iba v hlavách úplných debilov, ktorí sa dnes pokúšajú vyhnúť zodpovednosti.“

Fyzický útok na poslanca ukrajinského parlamentu odsúdil aj Jan Tombiński, veľvyslanec EÚ na Ukrajine. „Sme svedkami rastúceho počtu fyzického násilia proti poslancom parlamentu namiesto konštruktívnej predvolebnej kampane. Je to v rozpore s európskymi tradíciami pokojných predvolebných kampaní,“ cituje portál 112.ua veľvyslanca, ktorý zároveň upozornil, že spomínané konanie „slúži záujmom tých, ktorí nechcú pokoj na Ukrajine“.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #útok radikálov #Pravý sektor #Arsen Avakov #Odesa