Do ulíc Hongkongu opäť vyrazili tisíce demonštrantov

V Hongkongu vo štvrtok v skorých ranných hodinách vyrazili opäť do ulíc tisíce demonštrantov požadujúcich väčšiu demokraciu.

02.10.2014 09:02
Hongkong, protest Foto: ,
Demonštrant sa chráni pred slzným plynom pri sídle vlády v Hongkongu.
debata (12)

Protesty sú zatiaľ pokojné a polícia sa drží späť. Mnohí protestujúci táborili na uliciach, uviedla agentúra DPA. Udalosti v Hongkongu sa ale premietli do rokovaní čínskeho ministra zahraničných vecí Wanga I v USA. Stretol sa tam v stredu so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym aj s bezpečnostnou poradkyňou Susan Riceovou, ktorá s ním rokovala za prítomnosti prezidenta Baracka Obamu.

Demonštranti požadujú rezignáciu hongkonského premiéra Leunga Čchun-jinga a zrušenie kontroverznej volebnej reformy. Demonštranti dali vláde ultimátum, že ak vo štvrtok nesplní ich požiadavky, obsadia vládne budovy. Mnoho sa ich preto zišlo pri sídle vlády. Protesty sa začali minulý týždeň na popud študentov.

Hongkong sa pred 17 rokmi vrátil pod čínsku správu s tým, že mu bude zaručená vysoká miera autonómie a slobôd. Peking ale v auguste odmietol požiadavku obyvateľov Hongkongu, aby si v nadchádzajúcich voľbách v roku 2017 smeli slobodne zvoliť budúceho vodcu. Čínska vláda uviedla, že kandidátov musí najprv nominovať a schváliť nadpolovičnou väčšinou hlasov špeciálny výbor, a až potom o nich budú môcť hlasovať voliči. Nominovaní budú pritom len dvaja či traja uchádzači. Prodemokratickí aktivisti chcú, aby voľby v roku 2017 boli plne demokratické.

Kerry sa pri stredajšom stretnutí s Wangom vyslovil za to, aby Čína volebný systém zmenila, avšak Wang k tomu novinárom povedal rozhodne: „Záležitosti Hongkongu sú vnútorná vec Číny. Všetky štáty by mali rešpektovať jej zvrchovanosť.“

Agentúra AP k tomu napísala, že Čína a USA sa navzájom potrebujú, ale zároveň dokážu otvorene rokovať o záležitostiach, na ktoré majú odlišné názory. Kerry hovoril o „novom modeli vzťahov“. „Toho, čo máme spoločné, je oveľa viac, než toho, čo nás rozdeľuje,“ vyhlásil.

Americký minister tiež vyzval úrady v Hongkongu, aby rešpektovali práva demonštrujúcich a aby im umožnili v pokoji prejaviť svoje názory. Wang zdôraznil, že žiadny štát „nemôže tolerovať nelegálne narušovania verejného poriadku“. Podľa neho sú hongkonské úrady schopné situáciu zvládnuť.

Obama, s ktorým Wang hovoril po stretnutí s Kerrym, povedal, že Washington dianie v Hongkongu pozorne sleduje, a aj on sa prihováral za pokojné riešenie. Biely dom vydal vyhlásenie, v ktorom sa zdôrazňuje, že USA „sú pre zachovanie otvoreného systému, ktorý je nevyhnutný pre udržanie stability a prosperity Hongkongu“.

Hongkong zažíva najvážnejšie nepokoje od roku 1997, keď sa vrátil pod čínsku správu. Cez víkend polícia proti demonštrantom tvrdo zasiahla s použitím slzného plynu a korenistého spreja a niekde prišli k slovu aj obušky. Zatknutých bolo takmer 150 protestujúcich a desiatky ľudí utrpeli zranenia. Od roku 2005 to bolo prvýkrát, čo poriadkové sily použili slzný plyn.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #protesty #Hongkong