Američan nakazený ebolou bol v kontakte s 80 ľuďmi

Kritike za možné pochybenie čelí texaská nemocnica, v ktorej sa lieči prvý pacient, u ktorého sa ebola prejavila na území Spojených štátov.

02.10.2014 10:51 , aktualizované: 16:18
ebola, USA Foto: ,
Budova komplexu apartmánov v Dallase, v ktorom býval chorý muž s rodinou.
debata (13)

Tamojšia ambulancia ho po prvom vyšetrení minulý týždeň poslala domov, hoci uviedol, že sa vrátil zo západnej Afriky, kde epidémia eboly vypukla. Chorého muža, ktorý mohol podľa úradov rozšíriť nákazu vo svojom okolí, dva dni potom videli, ako zvracia na ulici, uviedla agentúra Reuters. Hospitalizovaný je od nedele; z USA medzitým prichádzajú správy o možných ďalších prípadoch.

Štyridsaťdvaročný muž identifikovaný americkými médiami ako Thomas Duncan priletel 20. septembra do USA z Libérie bežnou linkou cez Brusel. Do dallaskej nemocnice prišiel s horúčkou a bolesťami brucha už minulý piatok. Lekári však muža, ktorý sa niekoľko dní predtým zdržiaval v Libérii, neuznali za hodného hospitalizácie a on odišiel domov.

Podľa dallaskej okresnej zdravotníckej služby s ním prišlo v rôznej miere do kontaktu 80 ľudí, uviedla stanica NBC News. To je výrazne vyššie číslo než 18 osôb, ktoré texaské úrady oznámili v stredu. Experti teraz zdôrazňujú, že každého pacienta s príznakmi eboly je nutné starostlivo vyšetriť a úplne vylúčiť riziko, že by mohol chorobu prenášať na verejnosti. „To sa bohužiaľ v tomto prípade nestalo … Pre zvyšok krajiny to iste bude účinná lekcia,“ povedal Anthony Fauci, šéf Národného inštitútu alergií a infekčných chorôb.

Duncanov synovec Josephus Weeks televíznej stanici NBC News povedal, že dva dni potom musel zavolať lekárom zo Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), lebo sa „vážne obával, že sa mu (strýkovi) nedostalo zodpovedajúcej starostlivosti“. Než ho v nedeľu odviezla sanitka, zbadali ho svedkovia, ako zvracia na ulici. „Celá jeho rodina kričala. Vyšiel von a všetko v okolí povracal,“ opísal Reuters jeden z obyvateľov okolia Mesud Osmanovic scénu. Pacient je teraz v nemocnici vo vážnom, ale stabilizovanom sta­ve.

Ebola sa spočiatku prejavuje ako chrípka, lebo pacienta sužujú teploty a bolesti svalov. Neskôr ale teplota rýchlo stúpa, nakazený stráca silu a začína vnútorne krvácať. Na koži sa tiež objavujú takzvané petéchie, čo sú krvné výrony.

Vedenie nemocnice teraz rieši, či bola reakcia slúžiacich lekárov adekvátna, kým sa tím federálnych zdravotníckych pracovníkov snaží vypátrať ďalších ľudí, ktorých chorý muž mohol nakaziť. Všetkých dosiaľ zistených budú vyšetrovať denne po dobu troch týždňov, čo je inkubačná doba eboly. Úrady teraz Američanov upokojujú, že sa rozšíreniu choroby v krajine podarí zabrániť. Medzitým sa objavujú správy o ďalších pacientoch vykazujúcich príznaky podobné ebole – okrem iného na Havaji – u ktorých nákaza však doteraz nebola potvrdená.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ebola