Prezidenta Baracka Obamu bude strážiť 'dôchodca'

Bolo to nevyhnutné, tlmočil vo štvrtok názor prezidenta Baracka Obamu jeho tlačový tajomník Josh Ernest v súvislosti so stredajším odvolaním šéfky Tajnej služby USA Julie Piersonovej, prvej ženy v tejto funkcii.

02.10.2014 11:09 , aktualizované: 21:12
Barack Obama Foto:
Joseph Clancy (vpravo), nový šéf tajnej služby, kráča na archívnej snímke z októbra 2009 za rodinou Baracka Obamu.
debata (8)

Dočasne ju nahradil Joseph Clancy, ktorý bol šéfom ochranky prezidenta do roku 2011, keď odišiel do dôchodku. Následne sa stal riaditeľom tajnej služby vo firme Comcast.

„Prezident dospel k názoru, že Tajná služba USA potrebuje nové vedenie po tom, čo boli viackrát porušené bezpečnostné opatrenia nielen v Bielom dome,“ vyhlásil Ernest s tým, že Obama v telefonickom rozhovore s Piersonovou jej poďakoval za dlhoročnú prácu v tajnej službe. Rezignovala po 30 rokoch v ochranke, ktorej šéfovala iba rok a pol. V rozhovore pre agentúru Bloomberg Piersonová svoje rozhodnutie odísť charakterizovala ako „čestný odchod“, ktorý podľa nej uvoľní tlak na Tajnú službu USA, ktorému dnes čelí.

Piersonová si dôveru nezískala

Dnes už bývalá šéfka, ktorá v pondelok sedem hodín odpovedala na otázky kongresmanov, vzala všetku zodpovednosť za viaceré incidenty v posledných dňoch na seba.

„Mala hlas dispečera z policajnej vysielačky, ako presný opak šéfa ústrednej služby, ktorý čelí nedostatku dôvery. Nedokázala si opätovne vybudovať dôveru, neinšpirovala sa, neukázala záujem či známku hnevu napriek tomu, čo sa stalo v jej agentúre,“ citujú americké médiá demokratického člena výboru Gerryho Connollyho.

Biely dom zažil viacero incidentov

Okrem vniknutia ozbrojeného muža do Bieleho domu sa v polovici septembra prezident Obama v rozpore s platnými predpismi ocitol v blízkosti ozbrojeného člena prenajatej ochranky. V prvom prípade americký vojak Omar Gonzales (42) prenikol s nožom vo vrecku hlboko do objektu rezidencie prezidenta USA.

Druhý prípad, ktorý sa tajná služba pokúšala utajiť, sa stal v Atlante. Počas Obamovej návštevy mesta sa prezident ocitol vo výťahu s ozbrojeným členom bezpečnostnej služby.

Hlavnou vinou Piersonovej bola podľa amerických médií je snaha zľahčovať podrobnosti incidentu, nehovoriac už o bezpodmienečnom prepustení vinníkov zo služby.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Tajná služba Spojených štátov