Povstalci pokračujú v ofenzíve v Donecku

Povstalecké sily na východe Ukrajiny pokračujú vo štvrtok v ofenzíve s cieľom získať letisko v Donecku, ktoré majú pod kontrolou vládne sily.

02.10.2014 12:00
Doneck, Ukrajina Foto: ,
Dym stúpa po streľbe v blízkosti letiska v Donecku.
debata (45)

Informuje o tom ukrajinská armáda, ktorú cituje stanica BBC. Proruskí povstalci sa už viackrát v uplynulých týždňoch snažili obsadiť letisko, ktoré leží na severozápade mesta. Novú ofenzívu začali v stredu. Oficiálne prímerie na Ukrajine vyhlásené 5. septembra je opakovane porušované.

Armádny hovorca Vladislav Selezňov uviedol, že ukrajinské sily odrazili v stredu večer štyri útoky na letisko. Podľa jeho slov zničili jeden tank T-64 a zabili sedem povstalcov. Separatisti použili pri ofenzíve tanky, raketomety, delostrelectvo a mínomety. Vo štvrtok ráno pokračovali v paľbe z menších zbraní, povedal Selezňov pre stanicu 5 Kanal.

V stredu prišlo o život desať ľudí, keď mínometné strely zasiahli školské ihrisko a dodávku v Donecku. Na ihrisku zahynuli štyri osoby vrátane učiteľky biológie a jedného rodiča. V dodávke a na ulici prišlo o život šesť ľudí. Útok sa odohral v prvý školský deň vo štvrti ležiacej neďaleko letiska. Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla tohto roku vyžiadal už najmenej 3500 mŕtvych na oboch stranách.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #proruskí separatisti