Islamisti dobyli ďalšie iracké mesto

Islamisti v Iraku dobyli väčšinu mesta Hít na západe a približujú sa ku kurdskému Kobani na sýrsko-tureckej hranici. Kurdi mesto stále bránia, aj keď hrozí, že budú musieť bojovať v jeho uliciach.

02.10.2014 12:47 , aktualizované: 14:15
Sýria, Kobani Foto: ,
Stúpajúci dym po dopade mínometného granátu na juhu centra sýrskeho kurdského mesta Kobani.
debata (22)

Podľa agentúry AFP sú bojovníci Islamského štátu (IŠ) necelý kilometer od hraníc Kobani.

Hít leží v provincii Anbár a jej guvernér povedal Reuters, že 90 percent mesta je v rukách islamistov. Svedkovia videli ulicami prechádzať automobily z ozbrojenými mužmi. „Všade sa strieľa,“ povedal jeden z nich. Do nemocnice bolo dovezených šesť mŕtvych a ošetrili tam 12 ranených. IŠ kontroluje väčšinu miest v okolí Hítu.

Niekoľko dní trvajú ťažké boje okolo Kobani na severe Sýrie, aj keď tamojším Kurdom pomáhajú tlak IŠ zmierniť spojenecké nálety. „Mesto je z juhu úplne uzavreté,“ povedal Rami Abdar Rahmán z organizácie sýrskych opozičných exulantov.

Jeden z kurdských obrancov povedal, že jeho ľudia sú pripravení Kobani brániť a že preskupujú svoje sily dovnútra mesta. Utieklo z neho už 90 percent zo 70 000 obyvateľov.

IŠ na Kobani útočí od 16. septembra s cieľom získať tak pod svoju kontrolu ucelený pás sýrskeho pohraničia. Kvôli bojom utieklo do susedného Turecka 160 000 ľudí.

Udalosti na hranici viedli tureckú vládu k tomu, aby požiadala parlament o povolenie nechať armádu vstúpiť do bojov. Poslanci majú začať konať o 14:00 SELČ a dokument, o ktorom majú hlasovať, má povoliť armáde operovať v Iraku a Sýrii a umožniť zahraničným armádam využívať ku svojim operáciám turecké územie. Prezident Recep Tayyip Erdogan sa nechal počuť, že zahraničné nálety nebudú k porážke IŠ stačiť.

OSN: Sunnitskí povstalci sa dopúšťajú vojnových zločinov

Povstalci z Islamského štátu sa dopúšťajú v Iraku vážnych porušení ľudských práv, ktoré sa v niektorých prípadoch dajú považovať za vojnové zločiny. V svojej najnovšej správe to konštatoval Úrad OSN pre ľudské práva a misia OSN v Iraku (UNAMI). Podľa ich údajov od júna, keď začali bojovníci Islamského štátu zaberať rozsiahle územia v Iraku, o život už prišlo najmenej 9347 civilistov a ďalších vyše 17 300 bolo zranených. Správa sa opiera o údaje získané z asi 500 rozhovorov so svedkami.

Sunnitskí militanti podľa správy uskutočňujú hromadné popravy, ako sexuálne otrokyne unášajú ženy a dievčatá a chlapcov využívajú ako detských vojakov. Dopúšťajú sa aj znásilnení a iných sexuálnych zločinov ako aj ničenia majetku a miest náboženského či kultúrneho významu. Islamský štát sa dopúšťa najmä sektárskeho násilia, napríklad proti kresťanom a jezídom. Ich konanie už vyhnalo z domovov asi 1,8 milióna Iračanov. Len počas jedného masakru zabili sunnitskí povstalci v júni na základni Salahuddín až 1500 irackých vojakov. Medzinárodné zákony však podľa správy porušuje aj iracká armáda, ktorá v boji proti islamistom zasiahla dediny, školy či nemocnice, čím spôsobila civilné obete.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #Islamský štát