Tu som, a živý, odkázal údajne mŕtvy vodca Boko Haram

Vodca islamistických milícií Boko Haram Abubakar Shekau vo štvrtok vyvrátil na videu zaslanom agentúre AFP správy nigérijskej armády o svojej údajnej smrti.

02.10.2014 13:30
debata

Na nahrávke tiež potvrdil, že na dobytých územiach na severovýchode krajiny založil po vzore teroristickej organizácie Islamský štát (IS) kalifát, v ktorom uplatňuje prísne islamské právo šaría.

„Tu som a živý,“ vyhlásil Shekau na 36minutovom videu. „Ja nezomriem, kým ma dychu nezbaví sám Alah,“ dodal. Zabitie najhľadanejšieho teroristu v krajine Nigéria oznámila pred týždňom. O jeho smrti sa od roku 2009 špekulovalo už dvakrát, tentoraz ale armáda prvýkrát vydala oficiálne vyhlásenie. Uviedla, že Shekau je mŕtvy už dávno a že teraz vojaci zabili na severovýchode krajiny i muža, ktorý sa za neho na videách vydával. Podľa hovorcu armády Chrisa Olukoladeho sa meno Abubakara Shekaua stalo akýmsi symbolickým znakom veliteľov Boko Haram.

Islamskí teroristi z Boko Haram bojujú proti centrálnej vláde od roku 2009. OSN skupinu tento rok v máji zaradila na svoj ​​oficiálny zoznam teroristických organizácií, Spojené štáty tak urobili už vlani. Len za tento rok pri približne stovke teroristických útokov zabili vyše 3 000 ľudí. Na svedomí majú tiež únos viac ako 250 dievčat zo strednej školy v Chiboku, o ktorých osude stále nie je nič známe. Ďalšie desiatky mladých žien sa podarilo z pazúrov islamistov zachrániť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Islamský štát