Turci majú islamistov na dosah, vojensky zasiahnuť sa ale nechystajú

Turecká vláda sa nebude ponáhľať s vojenskou intervenciou v Sýrii a Iraku proti ozbrojeným silám Islamského štátu (IS), aj keď na to získa súhlas parlamentu, o ktorom začali poslanci vo štvrtok rokovať. Upozornil na to turecký minister obrany Ismet Yilmaz.

02.10.2014 18:08
Turecko, Kurdi Foto: ,
Turecký vojak pomáha kurdských utečencom. Práve do tejto kajiny utekajú pred teroristami z Islamského štátu desaťtisíce Kurdov.
debata (5)

Z prejednávanej rezolúcie však môže vyplývať, že by do bojov napríklad v Sýrii mohli z tureckého územia zasahovať kurdské milície, najmä čo sa týka obrany mesta Kobani, ktoré islamisti obkľúčili a snažia sa ho dobyť.

Zatiaľ nie je jasné, či poslanci budú o príslušnej rezolúcii hlasovať už vo štvrtok alebo až v budúcich dňoch. Vzhľadom na to, že vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ovláda parlament, dá sa predpokladať, že vládny návrh poslanci schvália.

„Nečakajte okamžité kroky,“ reagoval Yilmaz na otázku, aké opatrenia Turecko podnikne po prijatí vládneho návrhu parlamentom.

Turecko sa osobne zasiahnuť nechystá

Podobne sa vyjadril aj turecký politológ Dogu Ergil, ktorý je zároveň komentátorom denníka vychádzajúceho v angličtine Today's Zaman. „Návrh pripravuje právne podklad pre prípadné zásahy, ale je príliš skoro na to povedať, akú podobu intervencia bude mať,“ upozornil. Podľa neho by otvorenie tureckého územia pre využitie cudzím ozbrojeným silám napríklad mohlo umožniť irackým Kurdom, aby sa vydali na pomoc sýrskym Kurdom.

Z tureckých základní by tiež mohli podnikať nálety proti pozíciám IS napríklad bezpilotné lietadlá medzinárodnej koalície pod vedením USA, ktorá špeciálne vznikla s cieľom zlomiť vojenskú moc islamistov.

Kurdi masaker v Kobani Turkom neodpustia

Šéf Strany kurdských pracujúcich (PKK) Abdullah Öcalan pohrozil tureckej vláde ukončením mierového procesu, ak dopustí masaker v severosýrskom meste Kobani. Kurdské mesto Kobani už dva týždne obliehajú radikáli z organizácie Islamský štát (IS).

Ankara považuje PKK, ktorá už viac ako tri roky bojuje za nezávislosť Kurdistanu na Turecku, za teroristickú organizáciu. Boje si vyžiadali okolo 45-tisíc obetí. V poslednej dobe však Kurdi zmiernili svoje požiadavky na politické a kultúrne práva v rámci Turecka a začali na jar s Ankarou mierové rokovania.

Z okolia sýrskeho Kobani už utieklo na tureckú stranu hranice viac ako 160-tisíc obyvateľov. Opačným smerom sa snažia naopak dostať práve členovia PKK, aby pomohli Kurdom brániť mesto.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi #Islamský štát