Orbánovho komisára čaká reparát

Maďarský kandidát na eurokomisára prvou skúškou neprešiel. Príslušný výbor Európskeho parlamentu vo štvrtok Tibora Navracsicsa poslal na reparát. Bývalý podpredseda vlády, ktorý v kabinete Viktora Orbána riadil rezort spravodlivosti a chvíľu aj diplomacie, má do pondelka vypracovať odpovede na doplňujúce otázky. Na ich základe výbor pre kultúru a vzdelávanie rozhodne o jeho ďalšom osude.

03.10.2014 07:40
Tibor Navracsics, eurokomisár, Európska... Foto: ,
Maďarský kandidát na eurokomisára Tibor Navracsics na verejnom vypočutí v Európskom parlamente neuspel.
debata (3)

Na trojhodinovom „grilovaní“ europoslanci podrobili Navracsicsa ostrej kritike za jeho podiel na prijatí zákonov, ktoré v Maďarsku obmedzujú slobodu médií, nezávislosť súdnictva a činnosť nevládnych organizácií. Navracsics sa bránil pokusom vystúpiť z Orbánovho tieňa. Dištancoval sa aj od jeho výroku, že budúci maďarský eurokomisár bude v Bruseli presadzovať záujmy Budapešti. „Toto je moje vypočúvanie, preto vás prosím, aby ste za smerodajné brali moje vyhlásenia,“ citovala ho agentúra MTI. „K hodnotám, ako sú sloboda, demokracia, právny štát, ľudská dôstojnosť a dodržiavanie ľudských práv mám osobne hlboký vzťah,“ poznamenal a sľúbil: „Ak budú v maďarskej politike protieurópske tendencie, budem proti tomu ako komisár bojovať.“ Denník La Libre Belgique tieto jeho slová komentoval ako „záväzok, že nebude Orbánovým trójskym komisárom“.

Podpredseda maďarských socialistov, europoslanec István Ujhelyi, vyslovil poľutovanie nad tým, že Navracsics sa až teraz hlási k európskym hodnotám. „Jeho podiel na vybudovaní putinokratického režimu je neodpustiteľný zločin. A to napriek tomu, že, ako sa zdá, dnes už chce viesť oslobodzovací boj proti režimu Viktora Orbána,“ dodal.

Okamih pravdy pre Navracsicsa nastane začiatkom budúceho týždňa. „Európska ľudová strana (do ktorej patrí Orbánov Fidesz – pozn.), prirodzene, podporila maďarského kandidáta na komisára, väčšina politických frakcií však žiada hlasovanie,“ potvrdila pre portál denníka Népszabadság šéfka výboru výbor pre kultúru a vzdelávanie Silvia Costová. „Pri hlasovaní budeme musieť rozhodnúť, či má kandidát predpoklady zastávať post komisára EÚ, respektíve či je vhodný viesť príslušný rezort,“ spresnila.

Predseda budúcej Európskej komisie Jean-Claude Juncker včera podporil svoj rodiaci sa tím vyhlásením, že všetci kandidáti na eurokomisárov na vypočutí pred výbormi Európskeho parlamentu „dostatočne preukázali svoju kompetenciu“. Popri Navracsicsovi však majú problémy aj ďalší nádejní komisári. Brita Jonathana Hilla čaká tiež reparát a otáznik visí aj nad nomináciou Španiela Miguela Ariasa Caňeta. Tvrdým otázkam včera čelil aj Francúz Pierre Moscovici.

V bruselských kuloároch sa preto už špekuluje, že Juncker by v komisii mohol urobiť zmeny pred tým, ako o nej Európsky parlament bude koncom októbra definitívne hlasovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #kandidát #eurokomisár