Nemecko bude liečiť druhého pacienta s ebolou z Afriky

Nemecko prijme na liečenie druhého pacienta z Afriky, ktorý sa nakazil ebolou. Na špecializovanej klinike vo Frankfurte nad Mohanom je očakávaný v piatok, uviedlo hesenské ministerstvo sociálnych vecí.

03.10.2014 08:10
ebola, Libéria, lekári Foto: ,
Ebola v Libérii.
debata

Podľa portálu hr-online.de je už lietadlo s chorým na ceste do Nemecka. Doteraz médiá uvádzali, že nakazený, o ktorom sa vie len to, že nie je Európanom, nie je zatiaľ schopný prevozu. Preto sa špekulovalo, že do Nemecka možno vôbec neodletí. O infikovanom je známe len to, že pochádza z neeurópskej krajiny a že sa nakazil počas práce pre jednu humanitárnu organizáciu.

Hesenský minister sociálnych vecí Stefan Grüttner sa v piatok ráno chystá urobiť vyhlásenie, v ktorom oznámi podrobnosti prípadu. Okolo poludnia sa podľa agentúry DPA chce vyjadriť aj nemocnica vo Frankfurte. Jej hovorca zatiaľ len uviedol, že nemocnica „očakáva pacienta“.

Prvého nakazeného, ktorým je Afričan, prevzalo Nemecko 27. augusta, liečia ho v Hamburgu a lekári od neho nemajú povolenie, aby informovali o jeho zdravotnom stave. Známe je len to, že pochádza zo Senegalu a že sa infikoval pri práci v laboratóriu.

Nemecko sa na liečbu nakazených z Afriky dlhodobo pripravuje. V septembri médiá informovali, že na možnosť hospitalizácie infikovaného z Afriky sa chystá univerzitná klinika v Düsseldorfe. Tá sa bežne stará o pacientov s HIV, tuberkulózou, horúčkou dengue či maláriou. Podľa všetkého bola ale teraz vybraná nemocnica vo Frankfurte nad Mohanom.

V Nemecku je podľa denníka Bild dohromady sedem zdravotníckych zariadení, ktoré majú k dispozícii potrebné izolačné jednotky. Okrem Frankfurtu, Düsseldorfu a Hamburgu to sú ešte nemocnice v Berlíne, Mníchove, Stuttgarte a Lipsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #ebola #Libéria