Ukrajina: Ochránia prímerie nemeckí vojaci?

Koľko mŕtvych je potrebných, aby už prímerie nebolo prímerím? V Donecku to jasné nie je. Ukrajinská armáda aj proruskí separatisti sa chvália, že vyhrávajú boj o tamojšie medzinárodné letisko.

06.10.2014 08:40
Ukrajina, Doneck, proruský separatista, zbraň Foto: ,
Proruský ozbrojenec prechádza okolo horiaceho domu zasiahnutého paľbou v meste Doneck.
debata (60)

"Je to bludný kruh útokov a odpovedí na ne, ktorý má za následok, že počet obetí medzi civilistami v posledných dňoch výrazne narástol. Rebeli sa s ťažkým delostrelectvom usadili blízko letiska, niekedy v civilných štvrtiach. Ukrajinské sily odpovedali silnou paľbou, ktorá často nezasiahne cieľ,“ napísal z Donecka reportér denníka New York Times Andrew Roth.

Prímerie na východe Ukrajiny platí od 5. septembra a zdá sa, že je čoraz krehkejšie. "Zaznamenali sme istý pokrok v súvislosti so zmiernením situácie v oblasti Donbasu,“ uviedla Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Vyhlásenie vydala po rokovaniach trojstrannej komisie, okrem OBSE sú v nej zástupcovia Ukrajiny a Ruska.

"Účastníci stretnutia prejavili obavy vzhľadom na opakujúce sa prípady porušenia režimu prímeria,“ pokračovala OBSE.

Prekvapujúcim riešením, ktoré by podporilo pokoj zbraní, by mohla byť účasť nemeckých vojakov v oblasti. Agentúra Reuters sa odvoláva na anonymný zdroj, podľa ktorého by mohol Berlín na východ Ukrajiny poslať príslušníkov svojej armády, aby dozerali na prímerie.

Nemecký bulvárny denník Bild dokonca napísal, že by mohlo ísť o 200 vojakov. Z toho 150 by sa zapojilo do misie monitorovania prímeria a 50 by ich chránilo. Podľa Reuters však tak ďaleko ešte úvahy nezašli. Berlín vraj v tejto chvíli nemá jasno v tom, aký by bol operačný koncept pôsobenia jeho vojakov. Všetko by záviselo od bezpečnostnej situácie na mieste a od požiadaviek OBSE.

Podľa Bildu možnosť rozmiestnenia vojakov vychádza zo zistení septembrovej nemecko-francúzskej misie na východnej Ukrajine. Výsledkom je údajne zhoda na tom, že prímerie môžu zabezpečiť len príslušníci ozbrojených síl tretej strany.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande na summite NATO v septembri uviedli, že preveria možnosti využitia bezpilotných lietadiel na monitorovanie prímeria. Takéto zariadenia OBSE nemá.

"Francúzsko-nemecký tím má prehľad o situácii v oblasti,“ citoval Reuters nemeckú ministerku obrany Ursulu von der Leyenovú. Správu teraz odošlú OBSE a budú diskutovať ako ďalej.

V sobotu Nemecko oznámilo, že na Ukrajinu vysiela konvoj humanitárnej pomoci v hodnote 10 miliónov eur. Je to viac ako sto kamiónov naplnených mobilnými domami, poľnými nemocnicami, ohrievačmi, generátormi, zimným oblečením, lôžkami a hygienickými potrebami.

"Chceme vyslať signál solidarity. Ukrajinci v nás majú spoľahlivého partnera,“ uviedol podľa agentúry AFP nemecký minister pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj Gerd Müller. ,Chceme, aby sa pomoc dostala rodinám, ktoré ju potrebujú a trpia, aby boli schopné prečkať zimu,“ povedal politik.

Konvoj prejde poľsko-ukrajinskú hranicu v utorok. Smeruje do Charkova, kde by mal doraziť v polovici októbra.

Nemecká aktivita smerom k Ukrajine sa však netýka len prímeria a pomoci. Podľa stanice Slobodná Európa to bol práve Berlín, ktorý pritlačil Európsku komisiu, aby o rok posunula platnosť obchodnej časti asociačnej dohody s Ukrajinou. Uviedol to na svojom twitterovom účte novinár Rikard Jozwiak. "Nemecko chcelo dať šancu prímeriu,“ napísal.

Asociačnú dohodu EÚ-Ukrajina dlhodobo kritizuje Rusko, ktoré tvrdí, že únia má brať do úvahy jeho požiadavky. Moskva pre dohodu už vlani uvalila na niektoré ukrajinské tovary sankcie.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #doneck #prímerie #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí rebeli