Ebola môže byť onedlho v Európe, tvrdia vedci

Do troch týždňov by sa mohol prípad eboly objaviť vo Francúzsku a v Británii. Sú to najviac ohrozené štáty. Predpoklad, že do 24. októbra bude Paríž riešiť problém s vírusom, je až 75-percentný. V prípade Británie je to 50 percent.

06.10.2014 11:00
debata (5)

Vyplýva to zo štúdie vedcov, ktorá berie do úvahy vzorce postupu vírusu. Zároveň zistenia poukazujú na to, že výrazné obmedzenie leteckých kontaktov s krajinami západnej Afriky, v ktorých ebola zúri, by značne znížilo možnosť nákazy. V prípade 80-percentného zrušenie letov by riziko prípadu objavenia sa vírusu vo Francúzsku kleslo na 25 percent, v Británii na 15.

"Dáta nie sú nemenné,“ povedal o výskume jeho vedúci Alex Vespignani z Laboratória pre modelovanie biologických a socio-technických systémov na Severovýchodnej univerzite v Bostone. "Hovoríme tu o pravdepodobnosti, ale šanca, že sa pravdepodobnosť naplní, rastie,“ vyhlásil Vespignani.

Svetová zdravotnícka organizácia neodporúča úplne prerušenie leteckých kontaktov s Guineou, Sierrou Leone a Libériou, kde ebola od februára zabila už 3 400 ľudí. Mnoho spoločností však už výrazne obmedzilo počet letov do oblasti.

Jeden prípad eboly minulý týždeň ohlásila Amerika. Podľa úradov je chorý muž v kritickom stav. Nikto, s kým prišiel do styku, však zatiaľ nejaví známky ochorenia.

Počet ľudí, ktorých ebola zabila pri súčasnej nákaze, už dávno prekonal množstvo obetí všetkých ostatných epidémií ochorenia z minulosti.

"Keď sa obzrieme späť, mohli sme reagovať rýchlejšia. Časť kritiky je oprávnená,“ priznal pre denník Washington Post Richard Brennan, riaditeľ oddelenia pre krízový rizikový manažment Svetovej zdravotníckej organizácie. "Nákaza však mala dynamiku, akú sme niky predtým nevideli a zastihla nás nepripravených,“ povedal Brennan.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #ebola