Bojím sa, že umriem, píše zo Sýrie unesený Američan rodičom

Rodičia Američana Petra Kassiga, ktorého zadržiavajú ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS), zverejnili list, ktorý im ich syn napísal zo zajatia. V texte, ktorý dostali tento rok v júni, im dvadsaťšesťročný muž okrem iného píše, že "sa bojí, že umrie", uviedla britská BBC.

06.10.2014 10:40
Peter Kassig, Sýria, Islamský štát, zajatie,... Foto:
Peter Kassig pred autom plným zásob pre sýrskych utečencov.
debata (3)

Radikáli minulý týždeň v piatok pohrozili, že Kassig má byť ďalším na rade, komu chcú sťať hlavu.

Kassig, ktorý v zajatí konvertoval na islam a necháva si hovoriť Abdar Rahmán, v liste okrem iného napísal: „Samozrejme, že sa bojím, že umriem, ale najhoršia je tá nevedomosť, uvažovanie, nádej a premýšľanie nad tým, či mám ešte vôbec dúfať.“

Taktiež ho trápi, akú bolesť súčasná situácia spôsobuje jeho rodine. „Som veľmi smutný z toho, že sa toto všetko deje a čím si vy všetci doma prechádzate,“ uviedol zadržiavaný Američan. „Ak zomriem, myslím si, že mňa aj vás môže utešiť aspoň to, že k tomu došlo, keď som sa snažil zmierniť utrpenie a pomôcť ľuďom v núdzi,“ dodal.

Kassig slúžil v americkej armáde v čase vojny v Iraku, kde bol podľa záznamov Pentagonu nasadený od apríla do júla 2007. Po prepustení z armády zo zdravotných dôvodov sa stal laborantom záchrannej služby a odcestoval v roku 2012 do Libanonu. Pôsobil ako dobrovoľník v nemocniciach a ošetroval palestínskych utečencov a Sýrčanov utekajúcich pred vojnovým konfliktom vo svojej krajine, uviedla jeho rodina.

Unesený bol vlani 1. októbra, keď cestoval do východosýrskeho mesta Dajr az-Zaur ako pracovník Špeciálnej služby akútnej pomoci a podpory (SERA). Túto mimovládnu organizáciu sám založil koncom roka 2012 s cieľom ošetrovať utečencov zo Sýrie utekajúcich cez hranicu do Turecka.

„Pokiaľ ide o moju vieru, modlím sa každý deň a preto nie som naštvaný ohľadom situácie, v ktorej sa nachádzam,“ uviedol Američan tiež v liste rodičom, ktorý zakončil slovami: „Milujem vás.“

Islamisti, ktorí obsadili rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, zverejnili minulý týždeň v piatok videozáznam zachytávajúci brutálnu vraždu britského humanitárneho pracovníka Alana Henninga. Na jeho konci radikáli hrozia smrťou práve Petra Kassiga.

Už skôr ozbrojenci sťali hlavu americkým novinárom Jamesovi Foleymu, Stevenovi Sotloffovi a britskému humanitárnemu pracovníkovi Davidovi Hainesovi.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #list #zajatie #Islamský štát