Spolupracovník Navalného utiekol z Ruska do Británie

Blízky spolupracovník ruského opozičného predáka Alexeja Navalného Vladimir Ašurkov požiadal v Británii o politický azyl. Oznámili to v pondelok ruské médiá s odvolaním sa na samého aktivistu, ktorému v Rusku hrozí uväznenie za údajnú spreneveru.

06.10.2014 11:30
Alexej Navaľný Foto:
Akúkoľvek spreneveru Vladimirom Ašurkovom popiera aj sám Alexej Navalný.
debata (10)

„Pred istým časom som požiadal britskú vládu o azyl kvôli politickému prenasledovaniu ruskými úradmi. Ďalších komentárov na túto tému sa zatiaľ zdržím,“ poznamenal Ašurkov na Twitteri.

Navalného spolupracovník, ktorý pred odchodom do politiky patril k vrcholovým manažérom jednej z najväčších ruských investičných skupín Alfa, podľa denníka Izvestija požiadal v Británii o azyl ešte v júli.

Potom na neho ruské úrady vydali zatykač pre podozrenie z údajnej sprenevery zbierky desiatich miliónov rubľov (asi 22-tisíc eur) na Navalného kampaň počas volieb moskovského starostu, hoci sa podľa denníka Vedomosti nenašiel ani jediný zo šiestich stoviek darcov, ktorý by sa cítil poškodený.

Akúkoľvek spreneveru popiera aj sám Navalný. Úrady podľa neho stíhajú jeho spolupracovníkov za to, že vydesili Kremeľ: predviedli totiž, že volebné kampane možno financovať zo zbierok občanov, bez oligarchov či čiernych fondov režimu.

„Opoziční politici sú v Rusku často prenasledovaní. Ak sa vrátim, čaká ma väznenie v neľudských podmienkach, mučenie a nespravodlivý súd,“ napísal Ašurkov v žiadosti o azyl podľa denníka Izvestija. V Británii je už od mája, vraj aj s družkou a jej dcérou, a medzitým sa páru narodil syn.

Ašurkov vystriedal mnoho vysokých manažérskych funkcií v popredných ruských firmách, v roku 2012 sa kvôli politike rozlúčil s Alfa Group, patriacou aktuálne druhému najbohatšiemu Rusovi Michailovi Fridmanovi, ktorého majetok časopis Forbes tento rok na jar odhadol na 17,6 miliardy dolárov.

„Kým sme sa rozlúčili, mohol si vybrať: buď sa nestarať o politiku alebo odísť z biznisu. Vybral si politiku,“ povedal pred rokmi o prepustení manažéra sám Fridman.

"Žijeme v Rusku a venovať sa tak aktívne politike v našich ruských podmienkach je pre biznis absolútne neprijateľné. Myslím, že to nie je správne. A úplne úprimne som sa nikdy o politiku nezaujímal a ani sa nechystám sa ňou zaoberať. Myslím, že sa to týka nielen mňa, ale aj ľudí, ktorí so mnou pracujú, "vysvetlil miliardár v televízii Dožď.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Veľká Británia #Rusko #sprenevera #Alexej Navaľnyj