Papež vyzval biskupov na synode, aby boli otvorení

Pápež František v pondelok na úvod rokovania Biskupskej synody venovanej otázkam rodiny, manželstva a sexuality vyzval všetky zúčastnených, aby boli otvorení a nebáli sa úprimne vyjadriť svoj ​​názor.

06.10.2014 15:33
Pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (1)

Stretnutie duchovných, kde sa budú riešiť aj pre cirkev veľmi citlivé témy, ako je postoj k rozvedeným či homosexuálnym párom, bude trvať dva týždne. Ide o prvú synodu pod vedením nového pápeža, ktorý je na čele katolíkov od minulej jari.

„Je potrebné povedať všetko, čo cítite, zároveň je nutné počúvať a prijímať to s otvoreným srdcom,“ povedal František na úvod rokovania synody. Podľa neho by biskupi nemali mať strach vyjadriť akýkoľvek názor, aj keby bol v rozpore s tým, čo presadzuje vedenie cirkvi. Majú vraj totiž zodpovednosť za svojich veriacich.

Synoda, ktorá potrvá do 18. októbra, bude preberať aj veľmi sporné témy prístupu k rozvedeným manželom či sexuálnej morálky. Rokovnať by sa ale mohlo aj o antikoncepcii či umelom oplodnení.

Už v septembri František začal kroky na zjednodušenie cirkevného postupu na vyhlasovaní neplatnosti manželstva. Reforma týchto procedúr by mala viesť k tomu, že katolíci budú môcť ľahšie ukončovať problematické manželstvá a uzatvárať nové zväzky. Progresívni biskupovia podľa médií presadzujú ústup od dogmy o nerozlučiteľnosti manželstva, žiadajú ústupky voči rozvedeným a pápež vraj tomuto volaniu vychádza v ústrety. Jeho liberálny kurz ale v nedávno vydanej knihe kritizovala pätica kardinálov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #cirkev #manželstvo #rozvod