Poľsko trvá na protiraketovom štíte NATO

Poľsko v súvislosti s napätím vo vzťahoch s Ruskom kvôli ukrajinskej kríze trvá na tom, aby Severoatlantická aliancia zabezpečila vybudovanie protiraketového štítu.

06.10.2014 18:28
Bronislaw Komorowski, Poľsko Foto: ,
Poľský prezident Bronislaw Komorowski.
debata (209)

Podľa agentúry AFP to vo Varšave povedal poľský prezident Bronislaw Komorowski po rokovaní s novým generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

„Rozhodne sme pre to, aby bol tento systém vybudovaný ako systém NATO, pretože jedine tak bude mať hlbší význam, ako politický, tak vojenský,“ uviedol Komorowski na tlačovej konferencii usporiadanej po rozhovore so Stoltenbergom, ktorý prišiel do Poľska na prvú zahraničnú návštevu po októbrovom nástupe do čela aliancie.

„Poľsko je rozhodnuté realizovať svoj ​​projekt protiraketového a protileteckého štítu dôležitého nielen pre Poľsko,“ a využije pritom americké prvky, dodal podľa AFP najvyšší predstaviteľ poľského štátu.

Stoltenberg po následnom stretnutí s poľskou premiérkou Ewou Kopaczowou dal najavo, že obavy Poľska zdieľa, keď podľa agentúry DPA poukázal na „dramaticky zmenenú bezpečnostnú situáciu na východe a juhu aliancie“. „Tieto výzvy ukazujú, prečo NATO potrebujeme,“ dodal s poukazom nielen na ukrajinskú krízu, v ktorej sa vojensky angažuje Moskva, ale aj na postup ozbrojencov Islamského štátu v Sýrii a Iraku.

Severoatlantická aliancia sa v roku 2010 rozhodla vytvoriť štít pre všetky svoje členské štáty s využitím techniky a technológií Spojených štátov. Realizácia tohto projektu ale potrvá niekoľko rokov. Zamýšľaný štít sa tiež stal jedným z hlavných problémov vo vzťahoch aliancie s Ruskom, ktoré ho považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť.

Poľská časť štítu sa pre Varšavu stala naliehavou potrebou v súvislosti s vojenským zasahovaním Ruska na Ukrajine, napísala AFP. Poznamenala tiež, že poľská vláda potom, čo Washington ustúpil od finálnej fázy európskeho obranného systému, oznámila, že má v úmysle vydať na vybudovanie svojho vlastného štítu v prepočte asi 33 miliárd eur.

209 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #NATO #Bronislaw Komorowski #protiraketový systém