Americký súd umožnil v piatich štátoch manželstvá gejov

Najvyšší súd Spojených štátov sa odmietol zaoberať odvolaniami piatich štátov proti legalizácii sobášov homosexuálov, čím fakticky otvoril cestu k tomu, aby počet štátov umožňujúcich zákonné manželstvo gayov a lesbičiek prekročil tri desiatky.

06.10.2014 18:39
debata (6)

Otázku ich povolenia na celom území USA sudcovia podľa agentúry AP neriešili.

Úrady Indiany, Oklahomy, Utahu, Virginie a Wisconsinu sa na najvyššiu súdnu inštanciu obrátili potom, čo nižšie súdy zrušili zákazy homosexuálnych manželstiev na ich území. Sudcovia vo Washingtone však odvolanie odmietli riešiť, a ponechali tým v platnosti skoršie verdikty, ktoré tak už nemožno na súde napadnúť.

V ďalších šiestich štátoch, a to v Colorade, Kansase, Severnej a Južnej Karolíne, Západnej Virgínii a Wyomingu, kde rozhodnutie tamojšej justície čakalo na prípadný verdikt Najvyššieho súdu, budú v dôsledku kroku zväzky osôb rovnakého pohlavia umožnené v krátkej dobe.

Súd svoj ​​krok odmietol akokoľvek komentovať. Už skôr sa však postavil na stranu obhajcov práv sexuálnych menšín, keď vlani v júni odmietol časti federálneho zákona o ochrane manželstva a rozhodol, že legálne zosobášené osoby rovnakého pohlavia majú právo na federálne príspevky.

Sobáše gejov a lesbičiek boli do súčasnosti legálne v 21 štátoch a hlavnom meste Washington. Vďaka prístupu členov Najvyššieho súdu teraz môže ich počet vzrásť na 32.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #homosexuáli #manželstvo