Islamisti dobyli v Kobani štyri štvrte, Kurdi žiadajú pomoc

Bojovníci Islamského štátu (IS) vstúpili do kľúčového mesta Kobani na sýrsko-tureckých hraniciach a po ostrých pouličných bojoch s Kurdmi prevzali kontrolu nad štyrmi štvrťami. Mesto je teraz obkľúčené z troch strán. Pod kontrolou IS je už jedna priemyselná zóna ako aj štvrte Maktala al-Džadída a Kani Arabání, informovala v pondelok večer Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv.

07.10.2014 07:15 , aktualizované: 14:10
Belgicko, Kurdi, protest, kobani, Sýria,... Foto: ,
Kurdi žiadajú o pomoc pred Islamským štátom v Sýrii európske spoločenstvo. Demonštranti pred Európskym parlamentom.
debata (30)

O mesto sa bojuje už asi tri týždne, do centra sa však islamisti zatiaľ nedostali. V pondelok na východe mesta už ale zaviala ich čierna vlajka. Večer z mesta ušlo najmenej 2-tisíc ďalších civilistov.

Paľbu z ťažkých zbraní bolo počuť od strategického návršia nad mestom. Zástupca miestnych úradov Karvan Zibarí BBC povedal, že bez vojenskej pomoci mesto padne a dôjde ku genocíde. Zároveň vyzval Turecko, aby Kurdom pomohlo Kobani udržať. „Myslím, že je tu v stávke aj bezpečnosť Turecka a jeho záujmy. Turecko musí vstúpiť do hry a pomôcť kurdským bojovníkom odraziť IS,“ povedal. Islamský štát je známy svojou krutosťou. Utečenci hovoria o násilnostiach, ktoré organizácia pácha, vrátane popráv, kameňovania či podpaľovania obydlí.

Sunnitskí extrémisti postúpili v posledných týždňoch hlboko do kurdských regiónov Sýrie pri hranici s Tureckom. Povstalci tam už obsadili desiatky obcí, pričom kurdské mesto Kobani obliehajú skoro tri týždne. Z oblasti ušlo do Turecka už vyše 150-tisíc Kurdov.

Turecký parlament minulý týždeň schválil legislatívu, ktorá armáde umožní cezhraničné útoky proti islamistom v Sýrii a Iraku. Letectvo Spojených štátov a arabských krajín odštartovalo nálety proti pozíciám Islamského štátu v Sýrii, postup povstalcov sa im však zatiaľ nepodarilo zastaviť.

Kurdi v Bruseli vnikli do europarlamentu, demonštrovali aj v iných mestách

Do budovy Európskeho parlamentu v Bruseli v utorok vtrhli desiatky kurdských demonštrantov a požadovali zahraničnú vojenskú pomoc Kurdom, ktorí bránia mesto Kobani.

Asi 50 Kurdov obsadilo hlavnú chodbu v europarlamente, mávalo vlajkami a skandovalo svoje požiadavky. Niektorí mali na svojom odeve napísané, že držia hladovku.

Belgická polícia dáva pozor na protest Kurdov... Foto: SITA/AP, Yves Logghe
Kurdi, Belgicko, protest, demonštrácia, EÚ, Kobani Belgická polícia dáva pozor na protest Kurdov pred budovou Európskeho parlamentu v Bruseli.

Protestujúci označujú terajšie letecké údery USA a niektorých ich spojencov proti IS za nedostatočné, predovšetkým pri obkľúčenom Kobani. Po tom, čo ich šéf europarlamentu Martin Schulz ubezpečil svojou podporou, opustili v pokoji budovu.

Podobné akcie prebiehajú v týchto dňoch podľa európskej tlače a agentúr v mnohých ďalších mestách, napríklad v Haagu, Viedni, Berne, Paríži, Kodani, Berlíne či Štokholme.

Na vážnu situáciu Kurdov na severe Sýrie tiež upozornili Kurdi v noci na utorok obsadením budov parlamentov v Holandsku a Francúzsku. Skupina kurdských demonštrantov v pondelok večer prenikla do budovy holandského parlamentu v Haagu, ktorú v utorok nad ránom po vyjednávaní opustila. V Berlíne v utorok podľa agentúry AP demonštrovalo asi 600 Kurdov. Pred parlamentom sa zásahu na podporu obrany kurdského mesta Kobani na severe Sýrie dožadovali stovky ľudí, napísala agentúra DPA. Holandská televízia NOS zverejnila video, na ktorom skandujúci dav v parlamente drží transparent s nápisom „Koniec mlčania, podporte Kobani“.

Kurdi žiadajú o pomoc pred Islamským štátom. Foto: SITA/AP, Yves Logghe
Kurdi, Belgicko, Sýria, Islamská štát, Brusel, EÚ, europarlamnet, Belgicko Kurdi žiadajú o pomoc pred Islamským štátom.

V pondelok sa manifestácie na podporu Kurdov konali vo viacerých európskych mestách. V Bonne sa zišla pri budove nemeckého zahraničného rozhlasu Deutsche Welle podľa polície asi stovka Kurdov, asi 40 z nich s transparentmi preniklo do haly. Opustili ju po dvoch hodinách.

Vo Viedni demonštrovalo v pondelok asi 300 ľudí, protest bol ukončený po polnoci pred budovou parlamentu, uviedla APA. Podľa polície bola akcia mierumilovná.

Turecká polícia v utorok použila vodné delá a slzný plyn proti tureckým Kurdom, ktorí demonštrovali pri turecko-sýrskej hranici. Požadovali, aby Ankara vyslala na pomoc obrancom mesta Kobani svoje sily.

Turecký parlament schválil možnosť vojenskej intervencie na území Sýrie a Iraku proti islamistom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ostro kritizoval IS, že svojim násilím nereprezentuje mierotvornú líniu skutočného islamu, ale nechystá sa na pomoc Kurdom, s ktorými Ankara roky doma bojuje. Kurdskí separatisti sa totiž usilujú o samostatnosť južných oblastí Turecka, kde prevažuje kurdské obyvateľstvo.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Brusel #Sýria #Turecko #islamisti #Európsky parlament #Islamský štát