Expert na Balkán: Rusko nezastaví Balkán na ceste do únie

"Hoci budú krajiny Západného Balkánu členmi únie až v budúcnosti, Rusko ich môže vnímať ako svojich obhajcov. Nedá sa však povedať, že spojenci, ktorých Moskva v regióne má, budú jej spojencami navždy,“ povedal pre Pravdu Tomasz Zornaczuk, expert na Balkán z Poľského inštitútu pre medzinárodné vzťahy. Rozhovor vznikol na Belehradskom bezpečnostnom fóre, ktoré sa konalo s podporou Slovenskej atlantickej komisie.

07.10.2014 08:15
Srbsko, premiér, Aleksandar Vučič Foto: ,
Srbský premiér Aleksandar Vučič.
debata (41)

Rozdeľuje konflikt na Ukrajine krajiny Západného Balkánu na tie, ktoré majú bližšie k pozícii Ruska, a tie, ktoré sa pozerajú na Západ? Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že rozširovanie NATO na Balkán by bolo provokáciou. Srbský premiér Aleksandar Vučič hovorí, že vstup do Európskej únie je najlepšia možná voľba pre jeho krajinu.
Samozrejme, z kultúrnych, ale ešte viac z historických, dôvodov takmer všetky krajiny Západného Balkánu majú k Rusku bližšie ako väčšina súčasných členov EÚ. Keď však hovoríme o procese rozširovania únie, tak sa dosiahli pokroky. Minulý rok do EÚ vstúpilo Chorvátsko. Srbsko, Čierna Hora už rokujú o členstve. Proces nejakým spôsobom pokračuje aj v ďalších krajinách. Už sa to nedá zvrátiť.

Ako bude reagovať Rusko?
Moskva hrá geopolitickú hru na sféry vplyvu. Rusko do istej miery vyjadruje svoje obavy. O to, že stráca vplyv v niektorých krajinách Západného Balkánu. Ale Moskva v nich nemala až také veľké slovo ani predtým, ako sa začali približovať k EÚ.

Identifikovali by ste záujmy, ktoré má Moskva na Balkáne?
Rusko je veľký globálny hráč. Čím väčšia sféra vplyvu, tým lepšie pre Moskvu. Dá sa však povedať, že je pre Kremeľ dôležité mať aj partnerov v rámci Európskej únie. Hoci budú tieto krajiny členmi únie až v budúcnosti, Rusko ich môže vnímať ako svojich obhajcov. Aby mu pomohli ku konsenzu v rámci únie, ktorý by bol bližšie k pozícii Moskvy. Netvrdím, že Rusko sa snaží nájsť ďalšie Maďarsko na Západnom Balkáne. Niektoré krajiny v regióne sú ešte bližšie Moskve ako Budapešť. Tieto štáty sa však dostali do momentu, keď robia strategické rozhodnutia. Ako napríklad Čierna Hora, ktorá chce byť v NATO a rozhodla sa, že sa pripojí k protiruským sankciám. Takže sa nedá povedať, že spojenci, ktorých Rusko na Západnom Balkáne má, budú jeho spojencami navždy.

Má Rusko nástroje, aby prípadne narušilo cestu niektorých krajín do euroatlantických štruktúr?
Má k dispozícii nástroje, ktoré používa aj inde, napríklad v oblasti energetiky. Videli sme, ako to fungovalo v minulosti a ako to funguje. Plyn neprúdil plynule do Bulharska, je tu príklad Ukrajiny. Toto sú pravdepodobne najúčinnejšie nástroje Moskvy. Ako som povedal, čím väčšia je sféra jeho vplyvu, tým je Rusko spokojnejšie. A naopak. Čím viac bude v Európe slobodných, demokratických krajín, tým horšie pre Kremeľ. Buďme otvorení. Rusko nie je demokraciou, ako ju vnímame v Európe. Ak je vôbec nejakou demokraciou.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #NATO #Srbsko #Balkán #Ukrajina #Aleksandar Vučič