Nová švédska vláda zvýši odvody z vysokých platov

Koaličná vláda nového švédskeho premiéra Stefana Löfvena sa dohodla na zvýšení daní pre tých, ktorých mesačný plat je väčší než 50-tisíc švédskych korún (asi 5 500 eur). Hoci v tejto škandinávskej krajine platila daňová progresia aj za stredopravej vlády Fredrika Reinfeldta, bývalý ministerský predseda čelil kritike, že svojou politikou znižovania daní prispel k odchýleniu Švédska od ideí sociálneho štátu.

07.10.2014 09:00
Švédsko, Stefan Löfven Foto: ,
Švédsky premiér Stefan Löfven.
debata (3)

Nová hranica zdanenia vyšších príjmov je výsledkom kompromisu, uviedol portál The Local. Sociálny demokrat Löfven pôvodne navrhoval 60-tisíc korún, zatiaľ čo koaliční Zelení chceli zaťažiť vyššími odvodmi ľudí s platom 40-tisíc korún mesačne.

Löfvenov kabinet, ktorý hlási návrat k štedrému sociálnemu štátu, tiež, naopak, zníži dane pre určitú skupinu seniorov, ktorí z príjmov odvádzali štátu viac ako niektorí zamestnanci s podobným platom.

Vláda tiež predstavila plány sociálneho systému, ktorý nie je motivovaný ziskom. Zámer okrem iného počíta s tým, že školy či nemocnice v krajine nebudú prevádzkovať spoločnosti či ľudia, ktorých cieľom je len produkovať zisk.

Reinfeldtovi kritici vyčítali predovšetkým privatizáciu štátnych spoločností, znižovanie daní a súčasne aj zoškrtávanie sociálnych dávok, čím sa podľa nich vzďaľoval od pôvodného sociálneho Švédska. Löfven chce v januári nadchádzajúceho roka vytvoriť špeciálny tím, ktorý má navrhnúť, ako zisky využiť na zlepšenie služieb. O rok neskôr by potom tento orgán mal predložiť výsledky svojej práce. Cieľom je, aby zisk bol investovaný tam, kde vznikol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Švédsko #sociálny štát