Putin kamarátom pomáha. Rusi zo štátnych peňazí odškodnia oligarchov za sankcie

Ruskí poslanci v prvom čítaní schválili zákon o odškodnení ruských občanov, ktorých postihli sankcie Západu, ktorý sa nimi snaží prinútiť Moskvu zmeniť svoju politiku voči Ukrajine. Návrh zákona je v Rusku vnímaný veľmi kontroverzne.

08.10.2014 16:48
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin chce zo štátnych peňazí odškodňovať oligarchov za škody, ktoré im spôsobujú sankcie zo Západu.
debata (199)

Kritici tento návrh prezývajú ako „zákon o Rotenbergových vilách“, pretože sa v snemovni objavil práve 23. septembra, keď talianske úrady zabavili tri vily na Sardínii a hotel v Ríme miliardárovi Arkadijovi Rotenbergovi. Ten sa na „čiernu listinu“ Európskej únie dostal ako dôverník ruského prezidenta Vladimira Putina.

Za návrh hlasovali len „putinovci“

Za návrh hlasovali podľa serveru newsru.com výlučne poslanci Putinovej strany Jednotné Rusko, kým opozícia hlasovala takmer jednohlasne proti. Návrh prešiel v pomere 233 k 202 hlasom. Ešte pred hlasovaním navrhol šéf najsilnejšej opozičnej strany, vodca komunistov Gennadij Zjuganov „ tento cynický a nehanebný“ návrh stiahnuť z programu schôdze, nezískal však na to dosť hlasov.

„Prečo nie je predložený zákon, ktorý by odškodnil každého človeka, ktorý vyhorel, koho okradli či havaroval? Chcú rozkradnúť našu krajinu, rozdať kompenzácie za peniaze, ktoré mnohí zbohatlíci ukradli a schovali do cudziny,“ vyhlásil Zjuganov.

Proti návrhu vystúpil aj minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev. Návrh je podľa neho „kontraproduk­tívny“, pretože fakticky predstavuje skryté poistenie zahraničných aktív štátnym rozpočtom. Podľa neho takýto zákon len podporí vývoz kapitálu z Ruska, a to určite nepatrí k úlohám hospodárskej politiky.

Výzvy na zbierky pre „chudobných“ oligarchov

Pred parlamentom medzitým protestoval opozičný politik Grigorij Semjonov s klobúkom a plagátom: „Zobrali nám paláce. Prispejte! Vaši oligarchovia“. Za hodinu vyžobral len 150 rubľov a päť ukrajinských kopejok (spolu asi tri eurá), ktoré sa rozhodol odoslať na účet Rotenbergovej firmy. Ironické návrhy vypísať verejnú zbierku pre ochudobnených oligarchov sa objavili aj na ruskom internete.

Na nesúhlas verejnosti a médií zareagoval aj samotný Rotenberg, bývalý Putinov partner v džude, ktorý si značne zarobil na zákazkách pre olympiádu v Soči a ktorému talianska finančná polícia „zmrazila“ majetok v hodnote 30 miliónov eur. Rotenberg sa zaprisahal, že si nikdy nedá svoje súkromné straty kompenzovať zo štátnych peňazí.

V médiách sa objavili aj dohady, že zákon má pôsobiť „preventívne“, pre prípad, že by cudzie súdy začali masovo zabavovať ruské majetky kvôli anexii Krymu.

Prvý návrh zákona o odškodnení za sankcie sa objavil už v apríli, ale bol stiahnutý po tom, čo vláda kritizovala pôvodný návrh odškodňovať ruských občanov zo zahraničného majetku zabaveného v Rusku – to by podľa kabinetu bolo v rozpore s medzinárodnými normami a ruskou ústavou.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #odškodnenie #Vladimir Putin #oligarchovia