"Hovoriaca prilba" Heletej odmieta mlčať

O ostatných ukrajinských ministroch v osemnásťčlennom kabinete Arsenija Jaceňuka toľko nepočuť ako o dvoch - Valerijovi Heletejovi, ministrovi obrany, a jeho kolegovi zodpovednom za rezort vnútra Arsenijovi Avakovovi.

09.10.2014 09:11
Olekas, Siemoniak, Heletej Foto:
Ministri obrany Litvy, Poľska a Ukrajiny (zľava) Juozas Olekas, Tomasz Siemoniak a Valerij Heletej po nedávnom podpise dohody o vytvorení spoločnej brigády.
debata (41)

Je to dané hlavne situáciou na juhovýchode krajiny v Donbase. Heletej, ktorý si už získal doma aj v zahraničí prezývku „hovoriaca prilba“, patrí s Avakovom do „tvrdého“ jadra Jaceňukovej vlády.

Hlavne prvý z nich v poslednom čase víri aj tak nepokojnú spoločenskú hladinu u nášho východného suseda. Generálplukovník Heletej budoval väčšinu svojej kariéry v rezorte vnútra. Ibaže 3.júla 2014 ho parlament posadil do kresla ministra rezortu, o ktorom, aspoň podľa jeho kritikov, nemal ani poňatia. Aj preto, ako tvrdí Dmytro Tymčuk, šéf centra vojensko-politických štúdií, ukrajinská armáda síce prechádza procesom reforiem, ale zatiaľ sa dostali iba do úrovne práporu. „Vyššie je všetko po starom,“ dodal Tymčuk na margo reforiem, ktoré, podľa velenia, čerpajú zo „švajčiarsko-izraelského“ modelu.

Najviac však minister Heletej poštval proti sebe nielen opozíciu, ale napríklad aj „vládnu“ Tymošenkovej Baťkivščinu nezvládnutím operácie vo východoukrajinskom Ilovajsku. Počas operácie sa hlavne tzv. národné gardy dostali koncom augusta do obkľúčenia separatistov a napriek súhlasu ministra Heleteja s prímerím zaplatili za to množstvom obetí. Prípadom sa zaoberá aj parlamentná komisia, ako však povedal v utorok jej šéf Andrej Senčenko, citovaný provládnou agentúrou UNIAN, „armádne velenie, ako aj ľudia z okolia prezidenta sabotujú prácu komisie“.

Opozícia i časť vládnych poslancov už dlhšie bezúspešne žiadajú odvolanie ministra Heleteja. Najnovšie v utorok vyzval na to parlament nezávislý poslanec Viktor Baloga. Pritom už koncom septembra šéf vládnej frakcie Baťkivščina Sergej Sobolev žiadal prezidenta Porošenka ako najvyššieho veliteľa o Heletejovo „stiahnutie z obehu“.

„Existuje dnes líder, ktorého musíme vymeniť za ministra obrany? Neexistuje. Ľahko je kritizovať, ale nie navrhovať,“ reagoval Porošenko na otázku novinárov týkajúcu sa ďalšieho osudu súčasného ministra obrany.

A generál Heletej zatiaľ pokračuje vo vyjadreniach, ktoré ho už preslávili nielen na Ukrajine. V deň podpísania prísahy napríklad vyhlásil, že po víťazstve nad separatistami v Donbase uskutoční slávnostnú vojenskú prehliadku v Sevastopoli. Perlou medzi jeho vyjadreniami je však tvrdenie, podľa ktorého Rusko použilo taktické jadrové zbrane počas bojov o kontrolu nad letiskom v Luhansku.

„Ruské ozbrojené sily vypálili na luhanské letisko najmenej dva granáty s jadrovými hlavicami, ktoré vystrelili zo samohybného mínometu 2S4 Tuľpan. Práve z tohto dôvodu sa museli potom ukrajinskí vojaci stiahnuť z luhanského letiska. Údery mali takú silu, že úplne zničili výškové budovy – od prvého po piate poschodie,“ povedal Heletej jednému z novinárov pri návrate z Poľska. Vzápätí sa pokúšal situáciu zachrániť ministrov poradca Oleksandr Daniľuk. Podľa agentúry Ukrinform síce poprel, že Rusko proti ukrajinským vojakom na Donbase použilo jadrové zbrane, ale zároveň dodal, že „v oblasti sa nachádzajú delostrelecké systémy, ktoré sú schopné vypáliť jadrovú muníciu“.

Informácia o ruských plánoch použiť jadrové zbrane proti Ukrajine bola silnou kávou aj pre Washington. Jediné, čo však urobil, bolo, že sa tváril, že nepočul ministrove vyjadrenia. Rovnako ako jeho tvrdenie o dodávkach zbraní Kyjevu Severoatlantickou alianciou. Mlčať však už nedokázal Anton Geraščenko, spojenec Heleteja v boji proti separatistom a dnes poradca ministra vnútra Avakova.

„V prípade jadrového útoku na letisko v Luhansku by už nemal kto utekať. Načo robiť takéto vyhlásenia, ktoré možno ľahko overiť a vyvrátiť. Výsledkom je, že sme na smiech nielen v Rusku, ale aj pred celým svetom,“ neodpustil si Geraščenko pri zistení, že minister nevidí ani rozdiel medzi konvenčnými a jadrovými zbraňami.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Arsenij Avakov #Valerij Heletej