Španielka nakazená ebolou je vraj v ohrození života

Zdravotný stav španielskej zdravotníčky nakazenej ebolou sa zhoršil. Oznámila to vo štvrtok bez podrobností madridská nemocnica, kde je zdravotná sestra hospitalizovaná spoločne s ďalšími šiestimi osobami, ktoré lekári preventívne monitorujú.

09.10.2014 11:39 , aktualizované: 20:52
Nemecko, ebola Foto: ,
Muža nakazeného ebolou prenášajú z lietadla do sanitky na letisku pri Lipsku.
debata (10)

Podľa madridskej regionálnej vlády je žena v ohrození života. „Klinický stav sestry sa zhoršil, ale nemôžem poskytnúť žiadne ďalšie informácie s ohľadom na želanie pacientky,“ povedala o španielskej zdravotníčke hovorkyňa nemocnice Yolanda Fuentesová.

V izolácii v rovnakej nemocnici zostáva dohromady sedem osôb po tom, čo v stredu a vo štvrtok boli prijatí štyria ľudia – traja lekári a jeden zdravotník -, ​​ktorí ošetrovali nakazenú ošetrovateľku. Ďalšie tri osoby boli z izolácie prepustené v stredu večer, keď testy na prítomnosť vírusu eboly mali negatívny výsledok, informovala agentúra Reuters.

Vo štvrtok bol vzatý do izolácie jeden z lekárov, ktorí sa o nakazenú zdravotnú sestru Teresu Ramosovú Romerovú starali. Tento lekár tvrdí, že rukávy na ochrannom odeve, ktorý mal na sebe, keď ženu ošetroval, boli príliš krátke.

V liste zdravotníckym úradom, zverejnenom v denníku El País, si navyše posťažoval, že počas 16-hodinovej smeny, keď o nakazenú staral, mu nebolo oznámené, že pacientka má ebolu. To sa vraj dozvedel až z tlače.

Ramosová je prvou osobou, ktorá sa ebolou nakazila mimo západnej Afriky pri ošetrovaní chorých. V izolácii je aj jej manžel, dve ďalšie zdravotníčky čakajú na výsledok testov. V stredu bol z preventívnych dôvodov utratený pes Ramosovcov, hoci nie je preukázané, že by mohlo byť zviera prenášačom vírusu.

V Macedónsku podľa agentúry Reuters zomrel Brit, u ktorého bolo podozrenie na nákazu ebolou. Británia zavádza zdravotné kontroly cestujúcich mieriacich do krajiny z rizikovej oblasti v Afrike.

V Nemecku sa lieči tretí pacient nakazený ebolou

Do Nemecka vo štvrtok dorazil sudánsky pracovník OSN nakazený ebolou. V Nemecku sa na toto nebezpečné ochorenie lieči alebo liečili traja ľudia, jeden z nich sa uzdravil.

Pacienta zo Sudánu prijala klinika v Lipsku, ktorá je pre liečbu vybavená, oznámil hovorca saského ministerstva zdravotníctva Ralph Schreiber.

V Nemecku sa vyliečil senegalský odborník Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorý bol 4. októbra prepustený z hamburskej nemocnice. Od piatku je liečený vo Frankfurte nad Mohanom ugandský lekár, ktorý pracoval pre taliansku humanitárnu organizáciu.

Ebola tento rok usmrtila vyše 3860 z viac ako 8000 nakazených. Najpostihnutejšia je západná Afrika – štáty Sierra Leone, Guinea, Libéria, Nigéria a Senegal.

Najvyšší predstavitelia troch z najviac postihnutých krajín, guinejský prezident Alpha Condé, libérijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová a prezident Sierry Leone Ernest Bai Koroma sa vo štvrtok zídu na rokovaní o ebole s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, šéfkou Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeovou a prezidentom Svetovej banky Jim Yong Kimom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Španielsko #zdravotná sestra #ebola