Gorbačov má zdravotné problémy, je v nemocnici

Bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov bol vo štvrtok hospitalizovaný po náhlom zhoršení zdravotného stavu. Oznámila to agentúra RSN s odvolaním sa na samého Gorbačova. Podľa ruskej televízie trpí osemdesiattriročný Gorbačov na cukrovku.

09.10.2014 21:00
Michail Gorbačov Foto: ,
Bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov.
debata (35)

„Posledných sedem dní som sa necítil dobre, ale dnes (vo štvrtok) som v nemocnici. Stav sa zhoršil. Monitorujú ma, som celý omotaný hadičkami,“ povedal RSN bývalý najvyšší predstaviteľ Sovietskeho zväzu a šéf niekdajšej sovietskej komunistickej strany, s ktorého menom sa spája posledný pokus o reformu sovietskeho režimu i zánik Sovietskeho zväzu.

Gorbačov, ktorý v roku 1990 dostal Nobelovu cenu za mier, pripustil, že kvôli chorobe ani nemohol sledovať tohtoročné odovzdávania Nobelových cien. Laureáta tej za mier oznámia v piatok.

V posledných rokoch musel Gorbačov opakovane popierať falošné správy o svojej smrti. V máji 2012 žartoval, že si pôvodne ani nepredstavoval dožiť sa osemdesiatky, ale vytýčil si ďalšiu métu: vydržať do deväťdesiatky. Naposledy falošnú správu o svojom úmrtí dementoval vlani v auguste: „Som živý a zdravý,“ ubezpečil na internetových stránkach opozičného denníka Novaja gazeta, ktorého je spolumajiteľom.

Gorbačov je u mnohých Rusov neobľúbený kvôli svojej úlohe pri rozpade Sovietskeho zväzu, po ktorom nasledoval v 90. rokoch v Rusku politický a ekonomický chaos.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #cukrovka #Michail Gorbačov