OSN vraj rieši rezolúciu, ktorá pošle vodcu KĽDR pred súd

V OSN sa vraj uzavreto prerokúva návrh rezolúcie o ľudských právach v Severnej Kórei, ktorá údajne vyzýva na predvolanie tamojšieho vodcu Kim Čong-una na Medzinárodný trestný tribunál (ICC). Autorom návrhu je Európska únia, píšu juhokórejské médiá s odvolaním sa na anonymný zdroj z radov diplomatov OSN.

09.10.2014 21:35
debata (13)

Ten si neprial zverejniť svoju totožnosť, pretože nemá povolenie o návrhu hovoriť, kým sa jeho podoba neschváli. „Ide o prvý prípad, keď rezolúcia OSN o ľudských právach v KĽDR plánuje, aby kvôli tejto problematike severokórejské vedenie stálo pred medzinárodným súdom. Teraz ale ide o pracovnú verziu,“ uviedol zdroj. Návrh rezolúcie musia schváliť príslušné výbory OSN aj Valné zhromaždenie.

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa už viac ako mesiac neobjavil na verejnosti, čo vedie k najrôznejším špekuláciám ohľadom jeho zdravotného stavu či mocenského prevratu v tejto uzavretej krajine. Tie sa ďalej posilnia, ak sa Kim neobjaví na piatkovom ceremoniáli, keď si KĽDR pripomenie 69. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce.

Podľa februárových správ vyšetrovacej komisie OSN je severokórejské vedenie zodpovedné za „široké, systematické a hrubé“ porušovanie ľudských práv. Komisia vtedy odporučila, aby sa zločinmi proti ľudskosti zaoberal práve ICC, pripomína denník The Korea Herald.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #súd #OSN #ľudské práva #Kim Čong-un #rezolúcia OSN