Británia zadržala v utorok päť podozrivých z terorizmu

Britská polícia zadržala v utorok v Londýne päť osôb podozrivých z prípravy teroristických útokov alebo z podnecovania k atentátom, nie štyri, ako pôvodne informovala. Zadržanie piateho muža nezverejnila z "operačných dôvodov", povedal vo štvrtok podľa BBC Scotland Yard.

09.10.2014 22:20
debata (2)

Vo vyhlásení polície sa uvádza, že všetci piati zadržaní vo veku 20 a 21 rokov sú britskí občania. Na celú päticu bola do utorka uvalená väzba, v ktorej sú držaní na rôznych policajných staniciach v Londýne. Podrobnosti týkajúce sa vzneseného obvinenia polícia vo štvrtok neoznámila.

Už v utorok však uviedla, že jeden zo zatknutých strávil určitý čas v Sýrii, kam v posledných mesiacoch podľa všetkého odišlo okolo 500 britských občanov, aby sa pripojili islamistickým ozbrojeným skupinám.

Komisár londýnskej polície Bernard Hogan-Howe rovnako v utorok podľa BBC povedal, že zadržanie pätice sa týka „dosť vážneho prípadu“ a je súčasťou série zatýkaní vykonávaných v uplynulých týždňoch.

Dodal, že nebezpečenstvo terorizmu je v poslednom čase väčšie a veľa z podozrivých je spojených so Sýriou a Irakom.

Kvôli nárastu počtu Britov cestujúcich do Sýrie bojovať po boku radikálov z organizácie Islamský štát (IS) Británia nedávno zvýšila ostražitosť pred teroristickými útokmi na druhý najvyšší stupeň, čo znamená, že pokusy o atentáty považuje za vysoko pravdepodobné. Vláda sa domnieva, že členovia IS sa chystajú udrieť na ciele na území Británie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #teroristický útok #Islamský štát