Česi volia. Vyhrá Babišovo ANO?

Keby sa v Česku bojovalo o dolnú komoru parlamentu, suverénnym víťazom by sa stalo ANO na čele s miliardárom slovenského pôvodu Andrejom Babišom.

10.10.2014 09:05
Andrej Babiš Foto: ,
Český vicepremiér Andrej Babiš vedie hnutie ANO prvý raz do komunálnych a senátnych volieb.
debata

Poslaneckú snemovňu však Česi v predčasných voľbách vybrali pred rokom. V piatok a v sobotu budú rozhodovať o radniciach a tretine hornej komory parlamentu. A pri takomto zápolení sa rastúca sila populárneho vicepremiéra a ministra financií nemusí naplno ukázať.

Babišovo hnutie sa teší podpore 30,5 percenta Čechov, čo je o dvanásť percent viac, ako získalo vo vlaňajších parlamentných voľbách. Pred sociálnymi demokratmi premiéra Bohuslava Sobotku má ANO podľa čerstvého prieskumu agentúry TNS Aisa náskok už 11,5 percenta. Až ďaleko za nimi, s preferenciami do 10 percent, nasleduje trojica opozičných strán – komunisti, TOP-09 a ODS. „ANO je neotrasiteľným lídrom celého politického spektra,“ zhodnotil rastúci náskok babišovcov pre Českú televíziu Bronislav Kvasnička, šéf TNS Aisa.

Politológ Jan Bureš si myslí, že sú to dozvuky znechutenia verejnosti zo štandardných politických strán. „Andrejovi Babišovi sa stále darí udržiavať v ľuďoch pocit, že chce štát nejakým zásadným spôsobom reformovať. K tomu tiež prispieva výsledok nie príliš premyslenej argumentácie zo strany pravicových zoskupení, ktoré Babiša kritizujú,“ hovorí pre portál Parlamentní listy Bureš, podľa ktorého útočiť na lídra ANO len preto, že je podnikateľ s konfliktom záujmov, alebo že ide o údajného bývalého eštebáka, už jednoducho nestačí. Terajšie voľby, na rozdiel od jarných európskych, v ktorých sa ANO prvý raz vyšvihlo na vrchol (vďaka čomu presadilo svoju eurokomisárku), Babišov reálny vplyv naplno neodzrkadlia. Podľa politológa Tomáša Lebedu napriek posledným prieskumom, predpovedajúcim veľkú silu hnutia ANO, táto formácia nebude mať nijako závratný počet komunálnych zastupiteľov. „Jednoducho preto, že sa neuchádza o hlasy voličov v mnohých obciach, tak ako veľa tradičných strán či nezávislých,“ povedal pre portál iDnes.

Babiš sa ani netají, že jeho mladé hnutie sa zatiaľ nechystá púšťať do súťaže s tradičnými stranami so širokou členskou základňou. „Pre nás nie sú komunálne voľby priorita,“ citujú ho Lidové noviny. Kým obecné voľby obmenia asi šesťtisíc zastupiteľstiev v celom Česku, ANO sa uchádza o mandáty len v necelých dvoch stovkách z nich. Na porovnanie, ľudovci, ktorých preferencie v celoštátnom meradle iba tesne prevyšujú päťpercentný prah, ale v regiónoch majú desaťročia budovanú rozvetvenú organizačnú štruktúru, postavili svojich kandidátov na bezmála 1 500 miestach.

Na rozdiel od malých dedín sú pre ANO veľké mestá lákavý cieľ. Jeho kandidátku Adrianu Krnáčovú čaká v Prahe napínavý súboj o primátorské kreslo so súčasným pánom metropoly Tomášom Hudečkom z TOP-09. Podľa prieskumu agentúry Median vyzývateľku s 29-percentnou podporou delí od Hudečka iba pol percentuálneho bodu. V druhom a treťom najväčšom meste krajiny sa Babišovi kandidáti pobijú o prvenstvo so sociálnymi demokratmi. V Brne v prieskumoch tesne vedú, v Ostrave len nepatrne zaostávajú.

Svoju silu bude chcieť Babiš predviesť hlavne v senátnych voľbách. Z 27 kresiel, ktoré sú v hre, by svojimi kandidátmi chcel obsadiť aspoň desať. Premiér Sobotka, ktorého strana obhajuje 23 miest získaných na jeseň 2008 (každé dva roky sa volí tretina senátorov so šesťročným mandátom), má skromnejšie ciele. Uspokojil by sa so ziskom deviatich kresiel. Volební experti si netrúfajú predpovedať, ako táto senátna skúška síl medzi koaličnými partnermi dopadne. Isté je podľa nich len to, že Sobotkova strana nedokáže zopakovať „oranžové cunami“ spred šiestich rokov a v Senáte tak stratí doterajšiu nadpolovičnú väčšinu. Na druhej strane práve vďaka ANO, ktoré má v senátnych voľbách premiéru, by si koalícia v hornej komore parlamentu mala udržať väčšinu, čo ešte viac upevní postavenie Babiša.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #Andrej Babiš