Dôjde k masakru? Islamisti postupujú, z Kobani už civilisti nemôžu utiecť

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS) dobyli ďalšiu časť severosýrskeho mesta Kobani a ovládajú už najmenej 40 percent mesta. Oznámili to v piatok sýrski aktivisti.

10.10.2014 16:17
Kobani, Sýria, Kurdi, islamisti Foto: ,
Už viac ako tri týždne bránia Kurdi mesto Kobani pred postupujúcimi islamistami.
debata (57)

Podľa nového splnomocnenca OSN pre Sýriu sa v Kobani stále nachádza asi 500 až 700 civilistov, ktorým hrozí masaker, ak islamisti mesto úplne obsadia. Američania oznámili, že od štvrtka podnikli ďalších deväť náletov na pozície islamistov v Sýrii.

„Obsadili najmenej 40 percent mesta,“ uviedol Ramí Abdar Rahmán z exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva. Radikáli vraj ovládajú už takmer celú štvrť, v ktorej sa nachádzajú budovy, ktoré patria miestnym kurdským úradom.

Z mesta sa už nedá utiecť

Ako uviedol nový splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, v obliehanom meste zostali z civilistov prevažne starší ľudia. Podľa analýz OSN sa vraj teraz do mesta takmer nedá dostať, rovnako sa z neho už nedá ani utiecť.

Turecké tanky stoja na svojich pozíciách pri... Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
Turecko, Sýria, Kobani Turecké tanky stoja na svojich pozíciách pri hraniciach so Sýriou. V dohľade majú mesto Kobani, v ktorom Kurdi vedú tvrdé boje s islamistami.

V Kobani žilo podľa oficiálnych štatistík asi 40-tisíc ľudí. V celej oblasti sa tiež nachádzali aj ďalšie desaťtisíce tzv. vnútorných utečencov, ktorí utiekli z iných častí krajiny. Okolie mesta Kobani bolo totiž počas vyše trojročného sýrskeho konfliktu dlho považované za relatívne stabilnú oblasť.

De Mistura vyzval Turecko, aby umožnilo dobrovoľníkom zo svojej krajiny prechádzať cez hranicu do Sýrie a pomáhať kurdským bojovníkom brániť Kobani. „Každý by mal urobiť všetko, čo môže, aby to zastavil,“ povedal splnomocnenec na tlačovej konferencii v Ženeve. „Dúfam, že nebudeme svedkami toho, ako ľuďom, ktorí nestihli z Kobani utiecť, zotnú hlavy,“ dodal.

Boje o Kobani trvajú už viac ako tri týždne

Islamisti sa Kobani pokúšajú dobyť už viac ako tri týždne. Bránia im v tom kurdskí bojovníci za pomoci leteckých úderov, ktoré podnikajú USA a ich spojenci. Aj keď boli nálety v uplynulých dňoch oveľa intenzívnejšie, zatiaľ radikálov v ich ofenzíve významnejšie nezastavili.

Americké vojenské velenie uviedlo, že počas posledných dvoch dní podniklo deväť leteckých úderov proti islamistom v Sýrii, sedem z nich zacielili na oblasť Kobani.

Dva útoky mierili na juhovýchod od mesta a zničili dve výcvikové strediská. Štyri potom smerovali na juh a zasiahli obrnené automobily, tank a dve menšie jednotky bojovníkov z IS. Ako velenie dodalo, Američania uskutočnili ďalšie nálety aj na radikálov v susednom Iraku.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #islamisti #Kurdi #Kobani