Veľký Babišov triumf: ANO ovládlo deväť veľkých miest vrátane Prahy

Česko má za sebou ďalšie, v poradí už šieste komunálne voľby. Na vlne popularity sa vezie ďalej hnutie ANO Andreja Babiša, ČSSD v niektorých regiónoch zaváhala, ODS takmer úplne prepadla.

11.10.2014 14:09 , aktualizované: 12.10.2014 08:00
Andrej Babiš Foto: ,
Hnutie ANO Andreja Babiša v komunálnych voľbách triumfuje.
debata (37)

Sociálni demokrati prišli vo voľbách o tisícku mandátov, v súbojoch o krajské mestá ich vyšachovalo Babišovo hnutie. Návrat v krajských metropolách zaznamenali ľudovci.

Víťazstvo v deviatich z trinástich krajských miest zaručilo hnutiu ANO pozíciu jasného víťaza komunálnych volieb a jeho šéf Andrej Babiš sa pred kamerami pochválil, že sa jeho hnutie teraz definitívne etablovalo na politickej scéne.

ČSSD nezvíťazila v jedinom krajskom meste

Naopak najsilnejšia vládna strana ČSSD, ktorá sa ešte pred štyrmi rokmi mohla pochváliť podobných výsledkom, nedokázala zvíťaziť ani v jednom z krajských miest a stratila nemalú časť zástupcov.

Šéf sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka pripustil, že výsledky sú pre jeho stranu čiastočne sklamaním. „Je pravda, že výsledky v krajských mestách zaostávali za našimi očakávaniami. Ale zase mali úspech naši starostovia v okresných mestách,“ cituje slová Sobotku portál Aktualne.cz.

Veľmi citeľné sú pre sociálnych demokratov prehry v Brne, Ostrave a Ústí nad Labem, ktoré im uštedril práve koaličný partner. ANO si viedlo výnimočne dobre aj v Prahe, a to napriek kauze s niekoľkokrát meneným lídrom kandidátky.

Babišov kolos sa nemilosrdne valil aj ďalšími veľkými mestami, ANO zvíťazilo v Děčíne, Frýdku-Místku, Opave i Přerove. Kým v minulých komunálnych voľbách hnutie ANO ešte neexistovalo, tento rok získalo 1 600 zástupcov.

Darilo sa aj ľudovcom

Okrem ANO si môžu gratulovať aj ľudovci. Nielen že sa im podarilo obhájiť takmer všetky z 3 900 mandátov z minulého volebného obdobia, ale dokázali sa navyše znovu prebojovať do radníc niektorých krajských miest.

Vo voľbách sa tak darilo predovšetkým stranám vládnej koalície, čo Babiš, Sobotka i šéf ľudovcov Pavel Bělobrádek považuje za signál spokojnosti voličov s prácou kabinetu. Všetci šéfovia vládnych strán sa už vyjadrili v tom zmysle, že by riadenie na radniciach videli radi podľa vzoru ich koalície.

Opozičné ODS a TOP 09 prepadli

Opozičným stranám sa veľmi nedarilo. ODS prišla o tritisíc zástupcov a opúšťa napríklad radnicu Zlína či Chomutova. TOP 09 prišla zhruba o tretinu mandátov a neobhájila ani víťazstvo v Prahe z roku 2010.

Neslávne dopadol aj Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru, ktorý získal len päťdesiat mandátov. Absolútnym víťazom komunálnych volieb sa stali tradične nezávislí kandidáti, ktorí oproti predchádzajúcim voľbám výrazne posilnili. V zastupiteľstvách obsadili vyše 41 400 kresiel, a to buď samostatne alebo v rámci koalícií.

K urnám v komunálnych voľbách prišlo 44,46 percent voličov, čo je menej, ako analytici očakávali.

Senátne voľby ovládla ČSSD, komunisti prepadli

Spolu s komunálnymi voľbami sa konalo aj prvé kolo senátnych volieb, ktoré potvrdilo dominantnosť ČSSD a ANO na českej politickej scéne. Výsledok kandidátov KDU-ČSL a aj ODS by mohol naznačovať vzostup podpory týmto stranám. KSČM na rozdiel od TOP 09 v senátnych voľbách prepadla, jej kandidáti sa neprebojovali do finálových duelov v žiadnom z 27 volebných obvodov.

Najväčší úspech v prvom kole senátnych volieb zaznamenali sociálni demokrati, ktorí majú šancu udržať si všetkých 19 mandátov z aktuálne volených obvodov. Do Senátu sa s najväčšou pravdepodobnosťou prvýkrát dostanú aj kandidáti ANO. Toto hnutie má dokonca nádej na vytvorenie vlastného senátorského klubu, ak vyhrá aspoň päť z jeho deviatich kandidátov.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #komunálne voľby