Islamisti priznali: Ženy a deti jezídov a kresťanov sme predali do otroctva

Islamisti prvýkrát oficiálne priznali, že počas dobývania Iraku uniesli, zotročili a predali ženy a deti z kurdskej náboženskej menšiny jezídov. Hnutie Islamský štát to uviedlo v novom vydaní svojho časopisu vydávaného v angličtine.

12.10.2014 21:08
kurdskí utečenci, Sýria, Turecko Foto: ,
Pred krutosťou extrémistov z hnutia Islamský štát utekajú státisíce ľudí z Iraku aj Sýrie.
debata (44)

Konkrétne v jednom z článkov radikáli uvádzajú, že „zotročené jezídske rodiny predávajú vojakom z Islamského štátu“. Bojovníci vraj oddelili ženy a deti od seba po tom, čo ich zajali v auguste pri dobytí mesta Sindžár.

Organizácia Human Rights Watch v tejto súvislosti uviedla, že radikáli zadržiavajú stovky jezídskych mužov, žien a detí z Iraku v zajatí v provizórnych väzniciach tak na území Iraku, ako aj v Sýrii. „Mladé ženy a dievčatá oddelili od svojich rodín a niektoré z nich prinútili, aby sa vydali za ich bojovníkov,“ uviedla organizácia vo svojej správe.

Kresťanky a jezídky skončili ako sexuálne otrokyne

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS) dobyli začiatkom augusta niektoré mestá na severe Iraku, ktoré obývali práve prevažne jezídi. Tým dali ultimátum, aby buď prestúpili na islam, alebo ich čaká smrť. Rovnako sa zamerali aj na komunitu tamojších kresťanov. Po týchto udalostiach nasledoval mohutný exodus jezídov i kresťanov zo severu Iraku.

Aj v správe OSN zo začiatku októbra sa objavujú informácie o mimoriadnej brutalite IS voči ženám. V auguste údajne skupina zajala v severoirackej provincii Ninive 500 žien. Z nich „asi 150 slobodných dievčat a žien, predovšetkým príslušníčok jezídov a kresťanov, previezli do Sýrie a tam ich odovzdali bojovníkom IS ako odmenu a stali sa z nich sexuálne otrokyne,“ píše sa v správe.

Tisícky jezídov kvôli násiliu muselo opustiť svoje domovy. Asi 35-tisíc príslušníkov tejto menšiny teraz žije v utečeneckom tábore OSN v kurdskej oblasti Dohúk v severnom Iraku.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #Irak #Islamský štát #jezídi