Homosexuáli majú spoločnosti veľa čo ponúknuť, znie z Vatikánu

Druhý týždeň synody vo Vatikáne otvorili biskupi správou, ktorá sa zaoberá väčšou otvorenosťou pre rozvedených, ktorí sa opäť zosobášili. Tiež sa dotýka vzťahu k homosexuálom, v čom Cirkev vidí "výchovnú výzvu".

13.10.2014 22:44
Vatikán, pápež František, synoda Foto: ,
Vo Vatikáne zverejnili dokument, ktorý pozýva homosexuálov do cirkevného spoločenstva.
debata (92)

„Homosexuáli majú spoločnosti veľa čo ponúknuť. Bude však cirkev schopná nájsť pre nich miesto?“ píše sa v správe. Návrh dokumentu vznikol po týždni rokovaní biskupov z celého sveta. Ten teraz prerokujú v uzavretom kruhu a vypracujú konečné znenie, ktoré v nedeľu odovzdajú pápežovi Františkovi.

V dokumente sú aj slová, že by cirkev mala nájsť bratský priestor pre homosexuálov, ale mala by si pritom zachovať svoju doktrínu týkajúcu sa rodiny a manželstva.

„Homosexuálne páry nemôžu byť na rovnakej úrovni ako manželstvo medzi mužom a ženou. … Cirkev však rozoznáva dary a talenty, ktoré môžu homosexuáli ponúknuť kresťanskej komunite,“ uvádza sa v správe, o ktorej píše taliansky denník La Repubblica.

Ďalej vyzýva katolíkov, aby sa samých seba pýtali: „Sme schopní prijať týchto ľudí, poskytnúť im bratský priestor v našich komunitách“, ale bez „ohrozenia katolíckeho učenia o rodine a manželstve“.

Podľa vyjadrení v správe cirkev neuvažuje napríklad o tom, že by uznala homosexuálne manželstvá, napriek tomu je pondelňajšie vyhlásenie podľa niektorých náboženských expertov považované za prelomové.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #homosexuáli #katolícka cirkev #Synoda