Slovenka má riadiť Prahu

Pražská primátorská reťaz bude zrejme visieť na krku bratislavskej rodáčky. Adriana Krnáčová sa chystá riadiť hlavné mesto Českej republiky.

14.10.2014 07:41
Adriana Krnáčová Foto:
Adriana Krnáčová vstúpila do politiky, keď sa stala členkou hnutia ANO. Dosiaľ pôsobí ako námestníčka ministra vnútra.
debata (3)

Keďže 54-ročná Slovenka v komunálnych voľbách viedla kandidátsku listinu hnutia ANO, ktoré získalo najviac hlasov, je to ona, kto by sa mal stať primátorkou Prahy.

Krnáčová žije v Česku už takmer dvadsať rokov. Zo Slovenska sa odsťahovala po nástupe mečiarizmu, čo označuje za dôvod odchodu za hranice. Dovtedy pôsobila v Bratislave ako riaditeľka Sorosovho centra súčasného umenia. Neskôr strávila väčšinu pracovného času ako šéfka českej pobočky Transparency International. Hnutie ANO, ktoré vedie miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš, ju v tomto roku obsadilo do funkcie námestníčky ministra vnútra.

prečítajte si glosu Miroslava Čaploviča Prepriahanie.

V tábore babišovcov spočiatku existoval zmätok v súvislosti s určením osoby, ktorá povedie ANO v pražských komunálnych voľbách. Keď iné strany mali už vybraného lídra, toto hnutie stále váhalo a aj neskôr nastali chaotické okamihy.

Napriek tomu, že Krnáčová je politický nováčik, neúspech si nepripúšťala. „Od začiatku verím myšlienke, že budem primátorka, inak by som nepodstúpila martýrium kampane, ktoré je pre introverta veľmi ťažké,“ citoval ju server Lidovky.

Príchod rozvedenej matky troch detí do primátorského kresla by predstavoval historické prvenstvo: „Stala by sa prvou ženou na čele Prahy, bol by to historický prielom do mužskej hegemónie,“ podotkol portál Novinky o Slovenke, ktorá ovláda až šesť cudzích jazykov. Jasno vo veci by malo byť do konca tohto týždňa. Dovtedy ANO plánuje skončiť rokovania o vzniku koalície na pražskej radnici. Zastupiteľstvo potom zvolí osobu, ktorá bude riadiť metropolu. Do podoby koalície môže zasiahnuť malá Česká pirátska strana, ktorá získala na magistráte štyri mandáty. S babišovcami by nemala problém, ale nepozdáva sa jej možná účasť sociálnej demokracie.

Voľby v metropole znamenali debakel pravice. Pred necelými štyrmi mesiacmi by sa jej fiasko vnímalo ako nepredstaviteľný scenár. Očakávalo sa, že strana TOP 09 vyhrá a zostaví koalíciu na radnici, pričom si udrží kreslo primátora. „Hnutie ANO by sa pravdepodobne mohlo umiestniť na treťom mieste,“ napísal koncom júna server Deník, keď informoval o prieskume volebných preferencií. Opak je faktom – babišovci zvíťazili a TOP 09 aj občianska demokracia sa museli uskromniť s jednociferným volebným ziskom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Andrej Babiš #komunálne voľby #Adriana Krnáčová