Vodca KĽDR sa objavil s vychádzkovou palicou

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa po 40 dňoch v ústraní podľa všetkého objavil na verejnosti.

14.10.2014 08:07
Kim Čong-Un Foto: ,
Muž sleduje televízny spravodajský program o tom, že severokórejský vodca Kim Čong-Un sa objavil v Soule a pri chôdzi si pomáhal palicou.
debata

Svedčia o tom správy severokórejských médií, ktorá tiež zverejnila zábery, na ktorých sa Kim vydal na inšpekciu bytového komplexu s vychádzkovou palicou. Agentúra Reuters však upozornila, že správy médií z KĽDR nezmieňujú termín Kimovej návštevy a že nie je možné časový údaj overiť.

„Naši vedci sú vlastenci, ktorí svoje životy úplne zasvätili budovaniu bohatej a mocnej krajiny,“ citovala severokórejská agentúra KCNA Kima, ktorý navštívil novopostavený inštitút prírodných energetických zdrojov pri akadémii vied a tiež dostavaný obytný komplex pre výskumníkov.

Na titulnej stránke utorkového vydania severokórejského denníka Rodong sinmun, ktorý je oficiálnym denníkom Kórejskej strany práce, je Kim v očividne dobrom stave. Autokrat, ktorého obklopujú poradcovia, je tradične odetý v tmavom obleku s gombíkmi a ako zrejmú podporu v chôdzi používa čiernu palicu.

Tridsaťjedenročný Kim sa naposledy objavil na verejnosti 3. septembra, keď s manželkou navštívil koncert. Odvtedy severokórejské médiá nezverejnili žiadne aktuálne snímky, čo vyvolalo otázky o jeho zdravotnom stave, pretože Kim sa v oficiálnych záberoch z KĽDR objavoval prakticky denne. Nezúčastnil sa napríklad ani osláv 69. výročia od založenia vládnucej Kórejskej strany práce, takže sa špekulovalo o zlom zdravotnom stave, o prevrate či o možnej diktátorovej smrti.

Ako jedno z najčastejších vysvetlení Kimovej neprítomnosti médiá uvádzali rekonvalescenciou po operácii členkov. To v pondelok podporil aj portál koreajoongangda­ily.com s odvolaním sa na zdroj z KĽDR. Kim vraj podstúpil operáciu oboch členkov na klinike severne od Pchjongjangu, ktorú vykonal istý francúzsky lekár. Na chodidlách mal Kim navyše údajne pľuzgiere a opuchy, z ktorých sa rovnako liečil.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un