Pacient nakazený ebolou v Lipsku zomrel

Pacient s ebolou, ktorý sa od minulého týždňa liečil na klinike v saskom Lipsku, v noci na utorok zomrel. S odvolaním sa na hovorcu kliniky to uviedla agentúra DPA.

14.10.2014 08:19 , aktualizované: 11:02
Poľsko, ebola Foto: ,
Sanitka pred vchodom do nemocnice v Lodži, kde mužovi robili krvné testy na ebolu, ktoré ju však vylúčili.
debata (7)

Päťdesiatšesťroč­ného zamestnanca OSN pôvodom zo Sudánu previezli z Libérie do Nemecka špeciálnym lietadlom už vo štvrtok. Po prílete lekári označili jeho stav za „veľmi kritický, aj keď stabilný“.

Muž bol už tretím pacientom so zákernou chorobou, ktorého nemecké úrady nechali do krajiny previesť. Prvý nakazený, senegalský pracovník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), o ktorého sa starali v hamburskej nemocnici, sa po piatich týždňoch vyliečil. Ugandský lekár, ktorý pracoval pre taliansku humanitárnu organizáciu, s chorobou bojuje ďalej na klinike vo Frankfurte nad Mohanom.

Podozrenia na nákazu ebolou sa čoraz častejšie objavujú aj v Európe. Okrem španielskej zdravotnej sestry, ktorá sa nakazila od kňaza prevezeného do Madridu zo západnej Afriky, sa však podozrenie nikdy nepotvrdilo. Prvý test vylúčil ebolu aj u poľského pacienta z Lodži. Negatívne boli aj dva pondelkové poplachy v Taliansku.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a americký prezident Barack Obama v utorok v telefonickom rozhovore vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby zvýšilo úsilie o zastavenie epidémie eboly. Boj s chorobou sa vraj dostal do rozhodujúcej fázy, a svet by tak vraj mal zdvojnásobiť svoju pomoc.

V Libérii, najpostihnutejšej krajine západnej Afriky, ktorá hlási viac ako polovicu z celkových 4000 obetí choroby, sa v dôsledku štrajku zdravotníckych pracovníkov komplikuje starostlivosť o nakazených. Podľa agentúry DPA zostali v niektorých častiach krajiny v pondelok uzavreté všetky zdravotnícke zariadenia. Lekári a ošetrovatelia si chcú štrajkom vymôcť zvýšenie príplatkov za prácu v rizikovom prostredí a lepšie ochranné pomôcky. S epidémiou krvácavej horúčky sa okrem Libérie potýka tiež Sierra Leone a Guinea. Jeden prípad priamej nákazy má okrem Španielska aj USA.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #ebola