Maďarsko sa topí v oranžovom mori

Bizarnejšiu infografiku agentúra MTI ešte zrejme nevydala: Maďarsko je na nej vyfarbené celé na oranžovo. Oranžová je farba vládneho Fideszu.

14.10.2014 08:41
Tarlós, Orbán Foto: ,
Vládny kandidát István Tarlós po vyhlásení výsledkov v komunálnych voľbách, kde suverénne obhájil post primátora Budapešti. Na snímke v pozadí maďarský premiér a šéf Fideszu Viktor Orbán.
debata

Mapa znázorňuje, že budapeštiansku aj všetky župné rady po nedeľňajších komunálnych voľbách ovláda Orbánova strana.

V Budapešti, ktorá v minulosti bývala tradičnou baštou ľavice a liberálov, získal Fidesz na radnici absolútnu väčšinu. Vládny kandidát István Tarlós suverénne obhájil primátorský post, čím, ako poznamenal, sa ukázalo, že „Budapešť predsa len nie je také liberálne mesto“. Tarlós získal 49 percent hlasov. Na druhom mieste skončil niekdajší socialistický minister financií Lajos Bokros s 36 percentami. Bokros, ktorého pre jeho prílišnú pravicovosť podporila iba časť ľavicovej opozície, svoj výsledok označil za „víťazstvo dosiahnuté v diktatúre“. Z celkového počtu 23 budapeštianskych obvodov iba šesť bude mať opozičných starostov.

V podrobnejšej volebnej mape, zachytávajúcej aj výsledky obecných volieb, sa v oranžovom mori nájde iba zopár ostrovčekov v iných farbách. Najväčšou červenou bodkou zostal stošesťdesiat­tisícový Segedín (Szeged) na juhu Maďarska. V treťom najväčšom meste krajiny si post starostu udržal najpopulárnejší socialistický politik László Botka. V šesťdesiatpäťti­sícovej Békešskej Čabe (Békés Csaba), centre dolnozemských Slovákov, nominanta Fideszu porazil s podporou extrémistického Jobbiku nezávislý kandiát. V Salgótarjáne, pri slovenských hraniciach, zase zvíťazila ľavicová kandidátka.

Premiér Orbán bol s výsledkami očividne spokojný. „Trojka je maďarská spravodlivosť,“ použil maďarskú obdobu slovenského príslovia Do tretice všetko dobré. Ocenil, že Fideszu sa po parlamentných a európskych voľbách podarilo tento rok už tretí raz suverénne triumfovať. „Znova vyhrala súdržnosť, spolupráca a jednota nad nepriateľstvom, rozdeľovaním, cynizmom a beznádejou,“ citovala ho MTI. Naznačil, že až do roku 2018, dokedy sa neuskutočnia nijaké voľby, bude mať vďaka silnému mandátu vláda úplne voľné ruky na uskutočňovanie svojich zámerov. „V budúcich štyroch rokoch spravíme Maďarsko veľkým,“ zdôraznil.

Kým Fidesz oslavuje víťazstvo, demokratická opozícia začína analyzovať príčiny ďalšej v sérii porážok, ktoré utrpela od jari 2010, keď sa Orbán vrátil k moci. Najhoršie dopadli socialisti, ktorých z pozície druhej najsilnejšej strany vytlačil Jobbik. Nový líder socialistov József Tóbiás už naznačil, že strana, ktorá do jarných parlamentných volieb išla v bloku s viacerými centristickými formáciami, sa vráti k svojim ľavicovým koreňom a nebude robiť ideologické kompromisy. „Obdobie kompromisov v radoch opozície sa končí,“ citoval ho denník Népszabadság.

Jobbik síce v Budapešti zostal marginálnou stranou, na vidieku, hlavne v chudobnejších oblastiach s početnejším rómskym obyvateľstvom, však výrazne bodoval. Nacionalisti vyhrali v deviatich menších mestách, čo je trojnásobné zlepšenie oproti výsledku spred štyroch rokov. Navyše v 17 z 19 maďar­ských župných rád budú mať po Fidesze druhé najsilnejšie zastúpenie. „My budeme skutočným vyzývateľom Fideszu v roku 2018,“ zastrájal sa podľa MTI vodca Jobbiku Gábor Vona.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán