Nórsko zavádza povinnú vojenskú službu aj pre ženy

Nórsky parlament schválil zákony, ktoré rozširujú povinnú vojenskú službu aj na ženy. Opatrenie, ktoré ide proti celoeurópskemu trendu profesionalizácie armád, nemá ani tak zvýšiť počet brancov, ako ich kvalitu.

14.10.2014 18:07
armáda, tanky Foto: ,
V Nórsku už budú musieť na vojenskú službu povinne nastúpiť aj ženy.
debata (14)

„V skutočnosti nepotrebujeme väčší počet brancov, ale chceme rozšíriť vojenskú službu na všetky vekové triedy s cieľom pritiahnuť tých najsilnejšie motivovaných a najkompetentnej­ších,“ povedala pre televíznu stanicu TV2 Nyhetskanalen nórska ministerka obrany Ine Marie Eriksenová Söreideová.

Od začiatku budúceho roka budú do základnej vojenskej služby povolávať všetkých mladých ľudí vrátane žien. Tie prvé majú povinne nastúpiť na vojnu v lete 2016. Celkový počet vojakov má zostať rovnaký. V súčasnosti v Nórsku vykonáva základnú vojenskú službu zhruba 7-tisíc mužov a úplne dobrovoľne asi tisícka žien. „Naším cieľom je zvýšiť podiel žien,“ povedala ministerka.

Branná povinnosť je v Nórsku do značnej miery formálnou záležitosťou a uplatňuje sa veľmi mierne, takže zo 60-tisíc mladých ľudí, ktorí idú na základe svojho veku k odvodu, nakoniec do armády ročne vyberú len 8-tisíc. Prijatí sú v podstate tí, ktorí majú záujem a dobré výsledky fyzických a psychologických testov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #ženy #povinná vojenská služba