Rokovanie generálov Severnej a Južnej Kórey neprinieslo dohodu

Prvé rokovanie medzi vojenskými predstaviteľmi Severnej a Južnej Kórey od februára 2011 sa v stredu skončilo bez dohody o tom, ako zastaviť stupňovanie napätia po udalostiach z minulého týždňa, keď pri vzájomnej hranici dvakrát vypukla prestrelka.

15.10.2014 07:10 , aktualizované: 14:30
debata

Správy o stretnutí generálov v opustenej pohraničnej dedine Panmundžom potvrdilo juhokórejské ministerstvo obrany, podľa ktorého takýto krok navrhol znepriatelený Se­ver.

Rezortný hovorca Kim Min-sok na tlačovej konferencii prenášanej televíziou informoval, že zástupcovia Pchjongjangu zopakovali požiadavku, aby Soul zakázal aktivistom zhadzovať propagandistických letákov ako aj zverejňovať v médiách články namierené proti severokórejskému režimu.

Druhá strana odpovedala, že vzhľadom na liberálno-demokratické zriadenie to nie je možné. Delegácie sa nedohodli ani v otázke spornej námornej hranice, ktorú v 50. rokoch 20. storočia jednostranne vytýčili sily pod velením USA. Termín ďalšieho stretnutia podľa Kima zatiaľ nestanovili.

Najnovšia cezhraničná paľba nasledovala po tom, ako juhokórejskí aktivisti vypustili smerom na Sever balóny s propagandis­tickými materiálmi. V blízkosti hranice si niekoľko dní predtým vymenili varovné výstrely posádky vojenských lodí. Oba incidenty sa zrejme zaobišli bez zranení, narúšajú však opätovné snahy o zblíženie medzi znepriatelenými režimami, ktorých dôkazom je nedávna dohoda o pokračovaní rokovaní na vysokej úrovni prerušených vo februári.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #armáda #Severná Kórea #prestrelka #propaganda