Vo Viedni pokračujú iránske jadrové rokovania

Irán neočakáva prelom v jadrových rozhovoroch so Spojenými štátmi a Európskou úniou, dúfa však, že pomôžu vydláždiť cestu pre konečnú dohodu. Uviedol to v utorok iránsky minister zahraničia Džavád Zaríf, ktorého citovala agentúra Fars.

15.10.2014 07:20
Irán, Foto: ,
Iránska vlajka pred budovou vo Viedni, kde rokujú mocnosti s Iránom o jeho jadrovom programe.
debata (2)

Vyjadril sa tak pred stredajším stretnutím so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovou a americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym vo Viedni. Zarífov opatrný optimizmus prichádza deň po tom, čo prezident Hasan Rúhání pre iránsku televíziu povedal, že jadrová dohoda je „istá“ a doladiť už treba len „jemné detaily“.

Výsledkom rokovaní medzi Teheránom a Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom USA a Ruskom by mala byť konečná dohoda o urovnaní jadrového sporu. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.

Hlavný iránsky jadrový vyjednávač Abbás Arakčí vyjadril v sobotu presvedčenie, že rokovania so svetovými mocnosťami o iránskom nukleárnom programe bude možné predĺžiť v prípade, že sa nepodarí dosiahnuť dohodu do konečného termínu 24. novembra. Obvinenia zo snahy získať jadrové zbrane islamská republika naďalej označuje za nepodložené, od minuloročného nástupu nového prezidenta Rúháního však deklaruje záujem spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Irán #Viedeň #jadrové zbrane #Catherine Ashtonová