Údajnému útočníkovi na konzulát USA v Líbyi hrozí trest smrti

Údajný strojca predvlaňajšieho útoku na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází Ahmad abú Chattála čelí novým obvineniam, za ktoré mu v prípade odsúdenia hrozí trest smrti. S odvolaním sa na utorkové oznámenia amerického ministerstva spravodlivosti to v noci na stredu uviedla agentúra AP.

15.10.2014 08:10
Benghází, vyšetrovanie, súd, Líbya, USA,... Foto: ,
Trey Gowdy vyšetruje prípad predvlaňajšieho útoku na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází.
debata (2)

Údajný člen islamistických milícií, ktorého Američania zadržali v júni v Líbyi a odviezli vojenskou loďou do Spojených štátov, bol doteraz obvinený zo sprisahania a podpory teroristov. Teraz bude v očakávanom súdnom procese vo Washingtone obžalovaný aj z niekoľkých vrážd, rozhodli štátni žalobcovia na základe doterajšieho vyšetrovania.

Ide o prvého podozrivého, ktorý bol zadržaný v súvislosti s útokom v Benghází, kde 11. septembra 2012 zomreli štyria Američania vrátane veľvyslanca USA v Líbyi Chrisa Stevensa.

Chattála je údajne členom radikálnych milícií Ansar aš-Šaría, ktoré USA aj Líbya podozrievajú z vykonania útoku na konzulát. Chattála pripustil, že sa pri útoku nachádzal. Tvrdil však, že sa snažil organizovať záchranné práce. Niekoľko svedkov však uviedlo, že ho videlo dávať príkazy útočníkom.

Pri svojom prvom vystúpení v júni na federálnom súde vo Washingtone sa obvinený vyhlásil za nevinného.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Líbya #USA #súd #trest smrti #islamistickí extrémisti #konzulát