Prezidenti Ruska a Ukrajiny opäť hovorili o mierovom pláne

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok absolvoval rozhovor s ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom, s ktorým prediskutoval možné kroky smerujúce k obnoveniu mieru na východe Ukrajiny zmietanom separatistickým povstaním.

15.10.2014 09:15
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Vladimir Putin sa s Petrom Porošenkom stretne počas nadchádzajúceho summitu v Taliansku.
debata (37)

Kremeľ o tom informoval prostredníctvom vyhlásenia zverejneného neskoro večer, podľa ktorého sa lídri zároveň dohodli, že počas nadchádzajúceho summitu v Taliansku budú rokovať o dodávkach plynu na Ukrajinu. Tie ruský koncern Gazprom zastavil ešte v júni, keď sa krajiny nedohodli na vyriešení cenového sporu a uhradení dlhu Kyjeva.

Putin využije na rokovanie s Porošenkom spoločnú účasť na summite skupiny Asia-Europe Meeting (ASEM), ktorý sa koná vo štvrtok a v piatok v Miláne.

Podľa minulotýždňového vyjadrenia Putinovho zahraničnopoli­tického poradcu Jurija Ušakova by mohli byť na stretnutí prítomní aj francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Putin a Porošenko sa od aprílového vypuknutia ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny stretli už dvakrát, naposledy začiatkom septembra v bieloruskom Minsku.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremeľ #Gazprom #Vladimir Putin #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #dodávky plynu #ceny plynu