'Hovoriaca prilba' stráži Porošenka

O opiciach s granátmi som už počul. Ibaže o opici snívajúcej o atómovom granáte počujem prvý raz, neodpustil si sarkastickú reakciu ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin na vyjadrenie vtedy ešte ukrajinského ministra Valerija Heleteja.

17.10.2014 08:06
Petro Porošenko Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas stretnutia s členmi ukrajinskej armády.
debata (16)

Podľa generála „ak Západ nepomôže Ukrajine vyhrať v terajšom ozbrojenom konflikte, tak Kyjev je pripravený vrátiť sa k otázke obnovenia svojho jadrového štatútu“.

Spomínané, ale aj ďalšie Heletejove vyjadrenia ho napokon stáli kreslo ministra. Zdalo sa, že Heletej, „hovoriaca prilba“, zmĺkne po tom, čo napríklad sľuboval víťazný pochod v Sevastopoli a informoval o ruskom vypálení dvoch granátov s jadrovými hlavicami z mínometu 2S4 Tuľpan.

Navyše keď nesie ako minister priamu zodpovednosť za ťažké ukrajinské straty pri východoukrajinskom Ilovajsku. V tzv. kotle zahynulo koncom augusta niekoľko stoviek ukrajinských vojakov a príslušníkov tzv. dobrovoľníckych práporov. Ďalšie stovky sa ocitli v zajatí povstalcov. A to všetko kvôli chybnému rozhodnutiu „parketových generálov“ preraziť obkľúčenie „prekvapivým manévrom“.

Novovymenovaný minister obrany Heletej... Foto: Ukrajinske noviny
Valerij Heletej Novovymenovaný minister obrany Heletej podpisoval 3. júla prísahu po vymenovaní do funkcie so zatvoreným perom.

„Heleteja mali spoločne ministrom vnútra Avakovom a náčelníkom štábu Muženkom zastreliť za premrhanú prehratú vojnu,“ neodpustil si prihriať na jednej zo sociálnych sietí predvolebnú polievku škandalózny líder Radikálnej strany Oleh Ľaško.

Dnes je generál Heletej opäť v hre. „Nezamestnaný“ nebol ani deň. V utorok ho parlament odvolal a v stredu mu prezident Porošenko podsunul stoličku šéfa Útvaru štátnej ochrany. Teda na miesto, z ktorého velil už v rokoch 2007 až 2009. Heletejovi ľudia majú okrem iného na starosti bezpečnosť 20 najvyšších ukrajinských predstaviteľov vrátane prezidenta Porošenka.

Nesplnili sa tak predpovede niektorých pozorovateľov, podľa ktorých prepustený generál bude mať viac času na svoje fantazírovanie. Staronové pôsobisko mu však v tom pravdepodobne nebude brániť.

Útvar štátnej ochrany

Špeciálny útvar v rámci ukrajinského ministerstva vnútra, ktorého príslušníci sú osobnými strážcami najvyšších predstaviteľov štátu a zabezpečujú aj ochranu 70 objektov štátnej správy. Zároveň majú na starosti bezpečnosť zahraničných hostí počas návštevy krajiny. Útvar vznikol v januári 1992 a dnešný názov získal v roku 1998. Organizácia nie je súčasťou SBU – štátnej bezpečnosti ani ministerstva vnútra. Podlieha priamo prezidentovi a parlamentu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Ukrajina #Valerij Heletej