Kyjev: Sľúbená pomoc 30 miliárd dolárov nebude stačiť

Ukrajina bude potrebovať podstatne väčšiu finančnú pomoc než Západom sľúbených 30 miliárd dolárov. Uviedol to ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin v rozhovore, ktorý poskytol nemeckému ekonomickému týždenníku Wirtschaftswoche.

18.10.2014 13:16
Petro Porošenko, Klimkin Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko na archívnej fotografii s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom (vľavo) v Kyjeve.
debata (111)

„V tejto chvíli počítame so sedem až osempercentným poklesom hrubého domáceho produktu. Myslím, že dodatočné finančné potreby budú značné,“ vyhlásil.

V tejto súvislosti poukázal na to, že v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré na východe krajiny sčasti ovládajú povstalci, „ekonomika stojí“. Pritom tieto regióny sa doteraz podieľali na národnom dôchodku pätnástich percentami.

A situácia bude podľa ministra ešte horšia vzhľadom na to, že na jar plánované záchranné balíky pre makroekonomickú stabilizáciu budú finančne obmedzené.

Klimkin v rozhovore vyjadril predpoklad, že jeho krajina sa do desiatich rokov stane členom Európskej únie. „Ukrajina musí využiť svoju šancu a rýchlo sa podriadiť normám EÚ. Ak urobíme svoje domáce úlohy, môžeme v roku 2020 podať žiadosť o členstvo a o niekoľko rokov neskôr pristúpiť,“ povedal.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Pavlo Klimkin